1. prosinca Svjetski dan AIDS-a

U Hrvatskoj je HIV pozitivno oko 1000 osoba. Na godinu se zabilježi oko 90 novih slučajeva zaraze. No, pretpostavlja se da je oboljelih tri do pet puta više jer je odaziv spolno-aktivnog stanovništva na testiranje manji od 1%.

Povodom Svjetskog dana AIDS-a, koji se obilježava 1. prosinca, u emisiji 'Vita jela, zelen bor'  razgovaralo se o (ne)opravdanom strahu i stigmatizaciji HIV pozitivnih osoba.

Kako izgleda testiranje na HIV u CheckPointu Zagreb (Centar za zdravlje i edukaciju mladih) istražila je novinarka Ksenija Foretić.  

Iako mnogi misle kako virus HIV-a napada nekog drugog negdje drugdje, možda i u nekim drugim dijelovima svijeta, statistika govori drukčije. U prostorima Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa od 100 testiranih osoba jedan čovjek izlazi s pozitivnim nalazom. 1 posto nije zanemariv broj, a još je mnogo i onih koji se nisu testirali i ne znaju da žive s ovim opasnim virusom. Vrata udruge u Domagojevoj ulici u Zagrebu zato su otvorena svima koji imalo dvoje - jesu li se negdje nekad mogli zaraziti.

Medicina je napredovala i danas se ova bolest uspješno liječi. Važno ju je otkriti na vrijeme, a samo testiranje vrlo je kratko, bezbolno i besplatno. Nakon razgovora s psihologom slijedi uzimanje uzorka oralne tekućine.

Za potrebe snimanja pomogao nam je dobrovoljac iz snimateljske ekipe. Jer, svima koji žele obaviti testiranje zajamčena je anonimnost.
A nakon nekima dugih 20 minuta svi priželjkuju upravo ovakav rezultat: negativan test. U slučajevima kada je test ipak pozitivan, zaražena osoba ne ostaje sama: osoblje udruge odmah nakon nalaza pruža toliko potrebnu psihološku pomoć, ali i upute o što kvalitetnijem životu nakon otkrića bolesti.

Iz ovih prostora testirani ljudi izlaze s olakšanjem ili - mnogo rjeđe - s teškim saznanjem o postojanju virusa. Ipak, pravodobno otkrivanje vrlo je dragocjeno.