Badnja juha od cikle

Ekipa Kruške: Pero Savanović i Matko Branković, stručnjak za odnose s javnošću iz Umaga, pobijedila je ekipu Jabuke: Lidiju Kralj i Ines Shejbal, upravnu referenticu iz Zagreba.
Gost kuhar bio je poljski chef Robert Slezak.

Recept Roberta Slezaka: Badnja juha od cikle

Sastojci: ( za 2 osobe )

- 200 g cikle
- 1 okrajak od alpskog kruha
- 4 dl vode
- 0,5 l povrtnog temeljca
- 2 češnja češnjaka
- 10 g suhih vrganja
- lovorov list, piment, kim
- sol, papar

Za nadjev uszka:


- 100 g suhih gljiva
- 30 g luka
- 2 žlice maslaca
- sol, papar

Za tijesto:


- 200 g brašna
- 1 malo jaje
- topla voda, sol
- 2 dl kiselog vrhnja ( 20% mliječne masti )
- 2 jaja
- 1vezica kopra

Priprema:

Ciklu očistite i tanko narežite. Stavite je u staklenku, zalijte prokuhanom mlakom vodom, dodajte okrajak kruha i ostavite na toplom 2-3 dana da se ukiseli.
Povrtni temeljac zakuhajte sa češnjakom, vrganjima i začinima pa na laganoj vatri kuhajte još pola sata. U to dodajte ukiseljenu ciklu i više ne kuhajte.
Prije posluživanja dobro zagrijte i procijedite. Poslužite uz uszka, popržena na maslacu.
Jaje razmutite s toplom vodom i solju, dodajte brašno i izradite glatko tijesto. Stavite ga u vrećicu.
Za uszka suhe gljive namočite i skuhajte, pa sitno nasjeckajte. Luk očistite, nasjeckajte i pržite na maslacu na zlatnu boju. Gljive pomiješajte s prženim lukom i začinite solju i paprom.
Tijesto razvaljajte, izrežite male kružiće i na svaki stavljajte malo nadjeva. Svaki preklopite na pola, rubove dobro zalijepite prstima, pa na prstu spojite dva kraja.


Pogledajte i ostale recepte prema kojima su pripremana jela u emisiji od 1. prosinca:





Carpaccio od grdobine


Grdobina uz rižoto od šparoga


Lignje na kvadrat


Datulje punjene slaninom

Recepte emitiranih emisija pronađite OVDJE.

Kulinarski show Kruške i jabuke pratite od ponedjeljka do četvrtka na Drugom programu od 17:15. Najbolju od četiriju emisija prikazanih tijekom tjedna donosimo subotom na HRT2 u 19 sati.

Pozivamo i Vas da se prijavite za sudjelovanje u kulinarskom showu - upitnik za prijavu.