U kolijevci američke glazbe

Poznat swinger, Robert Mareković nedavno je, inspiriran, a čim drugim, već glazbom, posjetio Memphis i New Orleans.

Memphis je kolijevka bazičnih američkih stilova; bluesa, rock and rolla, funkyja i soula, koji su upravo Robertova životna preokupacija, pa je izbor putovanja bio i logičan. Nakon 17 sati avionom, stigao je, kako kaže, u svoj glazbeni Disneyland.

Glavna atrakcija Memphisa i njegov glavni ekonomski pokretač, uz najvećeg svjetskog dostavljača pošiljaka (FedEx) čije je središte baš ondje, je, a tko drugi već Elvis Presley, Kralj, glavna atrakcija.

Iako najveće glazbene zvijezde svih vremena nema među živima već 38 godina, glavni poslovni i turistički pogon Memphisa je Elvisova kuća zvana Graceland. Kuća koju je Elvis kupio davne 1957. je zaštićeni spomenik kulture u Americi i privlači godišnje pola milijuna posjetitelja. Iako je Robert Graceland prvi puta posjetio prije sedam godina, tijekom svog ovogodišnjeg osmodnevnog obitavanja u Memphisu, tri puta je pohodio ovaj glazbeni hram.

Kuća je za javnost otvorena pet godina nakon Elvisove smrti, 1982., no možete posjetiti samo donju etažu, gornji kat na kojem se nalaze spavaće sobe zatvoren je za javnost. Postoje tri kategorije ulaznica, najskuplja uključuje posjet i Kraljevim avionima koji su smješteni preko puta Gracelanda te posjet muzeju Elvisovih automobila. Ne treba naravno zaboraviti spomenuti da je u dvorištu Gracelanda smješten i grob Elvisa Presleyja. Preko puta samog Kraljevog doma nalazi se niz tematskih dućana vezanih isključivo uz Kinga, a tu se nalazi i Elvis Radio koji 24 sata emitira Presleyjevu ostavštinu.

Najbolji Kingov prijatelj, danas 80- godišnjak, George Klein, na tom radiju vodi popularni program petkom poslijepodne. Kao deklarirani fan, Robert nije propustio priliku upoznati najboljeg Elvisovog prijatelja što mu je bilo pozitivno i šokantno iskustvo.

Memphis je bio i jest grad glazbe. Osim Elvisa ovdje su karijere započeli Johnny Cash, B.B.King ali i Justin Timberlake. No, Memphis ipak nisu samo oni već i atrakcije vezane uz, doduše opet, glazbu. Primjerice, u srcu grada je Beale street, po kojoj je ime i dobio B.B.King, ondje rođen. Najatraktivniji je naravno B.B.King klub, a velika konkurencija mu je i restoran/bar Jerryja Leea Lewisa, popunjen Lewisovim privatnim stvarima; odijelima, pločama, cipelama. U toj je ulici nastajao električni blues krajem 40-ih i početkom 50-ih godina prošlog stoljeća. Beale ulica je pješačka zona koja nudi niz barova sa živom glazbom i to gotovo 24 sata dnevno. Bandovi se financiraju iz napojnica, a počinju svirati već u podne bez obzira bio to vikend ili tek radni dan.

Na Beale streetu se dobro jede, ali za vegeterijanca, poput Roberta i nije tako lako naći nešto dobro. Jer se sve svodi na roštilj, hamburegere i piletinu. I to prilično sočno i teško začinjenu.

Sljedeća je stanica bio New Orlenas. Legendarni Burbon street je njegovo srce. Ulica poznata po živoj glazbi i noćnom životu – kao što je to bilo i nekada, nalazi se u najpoznatijem dijelu grada, tzv. Frenc quarteru (Francskom kvartu), koji je najstariji dio New Orleansa.

Čudo je kako se tamo svira po cijeli dan, i ono  što je interesantno, samo na napojnice. Tako možemo naći odlične bandove live, npr. i u srijedu u podne. Jedno od najpoznatijih mjesta je Preservation of jazz koje njeguje tradicionalni jazz, kaže Robert.

I naravno nikako se ne može zaobići najstariji tramvaj na svijetu kojeg pamtimo i po filmu i knjizi Tennesseja Williamsa 'Tramvaj zvan čežnja'. On vozi po Canal streetu, ulici žili kucavici ovog grada. Jedna od atrakcija New Orlensa je park Louisa Armstronga u opjevanoj ulici Basin, u njoj se nalazi i nekad važna željeznička stanica - danas muzej posvećen nekadašnjem Orleansu.

Za razliku od ostatka Amerike, Hrvati su dobro znani u Orleansu. Jaki su u ugostiteljstvu i u poslu sa školjkama, a posebno je simpatično vidjeti spomenik posvećen doseljenicima koji su doprinijeli razvoju zajednice, a na kojem posebno mjesto zauzimaju bračni par Cvitanović, koji su iz Hrvatske doselili u Orleans 1964.