Vukovar kao turistički biser

Nedavno smo se prisjetili žrtve grada Vukovara, grada koji nas je zadužio za stoljeća. Prisjetili smo se patnje i boli koja još razdire tkivo grada. No dok smo obilazili grad vidjeli smo i neopisivo mnogo potencijala.

Vukovar je okružen plodnim ravnicama, predivnom prirodom i moćnim Dunavom. Pravi je turistički biser s veliki gastronomskim i enološki potencijalom. A što je najvažnije njegove stanovnike krasi nesalomljiv duh i čine sve da nam dokažu da najbolje vrijeme grada tek dolazi, a nekim stvarima su i pioniri.

Mnogi su im se prijatelji u progonstvu raselili svijetom, ali mladi bračni par Šesto prije četrnaest se godina odlučio iz Zagreba vratiti u rodni Vukovar. Nisu puno vagali, kalkulirali, jer, kažu, u životu su naučili da od toga nema puno koristi, samo su slušali srce. Povratak nije bio racionalan i nije bio stavljen u kontekst posla, prostora, društva, izračuna, on se naprosto dogodio, a rođenjem sina u Zagrebu još se i pojačao. Taj je povratak bio u nama. Da ga nismo napravili 2001. mi bismo ga možda napravili danas ili za 20 godina, iz nekog drugog prostora. Mi smo došli u poziciju da sami upravljamo svojim snovima ili emocijama. Možda je to zadovoljstvo i osjećaj koji nas silno nosi, govori Zoran Šesto.

Prije devet su godina otvorili turističku agenciju, ali ne s namjerom da Vukovarce pošalju nekamo, već da ljude iz drugih krajeva dovedu u Vukovar. Uz onaj tako ružno ali istinito nazvan 'ratni turizam' odlučili su unaprijediti i obogatiti doživljaj Vukovara. Četiri su se godi strpljivo borili, a onda je prvi električni brod u hrvatskom toku Dunava zaplovio početkom listopada. Razmišljali smo koji bi to proizvod bio, čega nema još uvijek i tako smo došli do broda. Ali ne slučajno, jer Vukovar je nekada bio središte čak i brodogradnje, ali i brodova koji su uvijek pristajali ovdje. Pa tako nam i danas pristaju kruzeri u velikom broju i svake godine imamo porast. Zato smo htjeli nešto originalno, nismo htjeli da to budu hoteli, sobe, restorani, čega je dosta na tržištu… Htjeli smo da brod bude poseban – panoramski brod. Ne zatvoreni, nego da zaista iz njega imate prekrasan pogled na Dunav i da zaista imate osjećaj da hodate po vodi. Mislim da smo u tome uspjeli, pa smo programe nazvali upravo 'Šetnja Dunavom', objašnjava Zrinka Šesto.

U brod su uložili vlastiti novac i podigli kredit HBOR-a od milijun i 850 tisuća kuna. Napravljen je u hrvatskoj, a jednim noćnim punjenjem može voziti 10 sati. Svakodnevne plovidbe za građanstvo i naručene grupe za sada idu do Vučedola na jednoj i Borova naselja na drugoj strani grada, a na proljeće se planira plovidba produljiti do Iloka ili Osijeka. Veliki pothvat i veliki ulog.

Tiha i lagana plovidba Dunavom pruža neke nove, nikad do sad doživljene poglede na doista u velikoj mjeri obnovljeni grad, a nađete li se na brodu u neko određeno doba dana vidjet ćete i njegovo plavetnilo koje je inspiriralo Straussa, kaže Marko Brdar, kapetan kojem je ovo prvi električni brod kojim plovi. Tijekom jednosatne plovidbe ponudit će vas pićem i poznatim hrvatskim slatkišem po kojem je brod i dobio ime, a kartu ćete platiti 45 kuna.

Put kojim je mladi bračni par krenuo nije nimalo lak, no na njemu su kažu sreli mnogo dobrih ljudi. Svi mi čeznemo za nekim drugim, uređenijim prostorima i sustavima, ali i na nama je da na neki način damo vlastiti doprinos uređenju ovog našeg prostora koji smo odabrali za život, misle Zrinka i Zoran i nadaju se da će u tome uspjeti.