Kad se upali lampica i lampe postanu posao

Problemi i ekonomska kriza jednu su obitelj doveli do ruba. Razmišljali su što napraviti, i onda im se - upalila lampica i počeli su - raditi lampe. Drvo, šivaći stroj i vodovodna cijev - ne zvuče kao dobar materijal za izradu lampe. Ali to su stvari koje su se nalazile u domu obitelji Richter kada su odlučili osvijetliti svoj život i to vlastitim rukama.

Godine sakupljanja stvari postale su dobra podloga za malu obiteljsku manufakturu. Zanimljivo im je koristiti vodovodni materijal, pocinčane cijevi, plastične cijevi, ili pak odbačene stvari od cjedila, ostatka drveta...

Svaka stvar dobije drugu namjenu - štikla više nije obuća, a knjiga se više ne lista, nego svijetli. Bojenje, skiciranje i šivanje sada su postali Snježanin posao, a onda joj se pridružio suprug koji je preuzeo skoro sav posao. Renato obrađuje i lakira materijal, šarafi – da sve bude kao tvornički. Supruga kašira i sl. Drvo je njegov omiljeni materijal. Zato mu je brušenje, šmirglanje i slaganje poseban užitak. I to od malih nogu obožavam drvo jer sam bio brodomaketar, objašnjava Renato.U posljednjih nekoliko godina sklopili su stotinjak svjetiljki raznih oblika i veličina. Ni nakon dvije godina ideja im ne nedostaje, jer im se uvijek upali lampica'. Sjedim tu vani i radim jednu lampu i onda mi već sine nekakva d'ruga kombinacija koja mi je slučajno tak sinula. Onda porazgovaram sa ženom, onda ajmo bacit dogovor malo na papirić, malo nacrtamo. Onda za par dana ide neka druga sa sasvim desetim oblikom.

Tri do pet dana potrebno im je da u miru izrade svoju lampu. S obzirom na to da u njihovim rukama sve svijetli, novog materijala nikad dovoljno.I ekološki su osvješteni jer recikliraju - 99.9 posto ne kupujemo ništa ne kupujemo osim žarulja i kabla, to je ozbiljna stvar, to mora biti napravljeno kak treba. Ovo sve skupa dok je bilo krupnog otpada sve sam skupio na tim kad je bio krupni otpad.

Tko zna što će sve u njihovim rukama postati lampa? Uglavnom, složit ćete se s nama, budućnost im je definitivno - svijetla. Provjerite u priči iz Dobrog jutra.