Swing plesovi sve popularniji u Zagrebu

Plesovi u razdoblju od 20-ih do 60-ih godina prošloga stoljeća ponovno su u modi. Ekipa B'ack to swing' okuplja zaljubljenike u neka stara vremena. Zaljubljenici u glazbu i ples otkrili su način kako otputovati u prošlo stoljeće. Sjevernoamerički ili popularno zvani Swing najbrojnija su skupina plesova na svijetu s više od 140 stilova.

Udruga Back to Swing okuplja sve poklonike vintagea i retro stila. Osnivač udruge Mario Švirig po struci je informatičar, a druga ljubav mu je ples. Da može, teleportirao bi se u 30-e. Tu je neka elegancija, etikecija koja proizlazi iz toga, kavalirstvo koje naravno ne pašesamo  djevojkama nego i nama muškarcima.

Lindy Hop, Charleston, Balboa - samo su neki od najpoznatijih stilova koji se plešu i u Zagrebu. Mario se na prvi korak zaljubio u  Lindy Hop, kao i Andrea Vozila, predsjednica Udruge: Lindi hop kao takav je prvenstveno građen na toleranciji, na razumijevanju, na raznolikosti, na prihvaćanju, to su zapravo jako jake karakteristike od kojih je sve proizašlo, još od vremena kad je lindi hop uspio spojiti crne i bjelce i tu doba se sve rađalo!

Na njihovim tečajevima sve je veći broj zadovoljnih polaznika. Jagodi je ovo najbolji večernji izlazak: Dopala mi se jako atmosfera, svi su dragi veseli, to je jedan veseli ples, lindi hop  je pun ritma, veselja, glazba je odlična i ovaj povratak u 30- te godine mi jako odgovara!

Iznenađeni su dolaskom velikog broja dečkiju na tečajeve i plesnjake.  Vjenceslav je jedan je od njih: Ipak je to muški ples. Nemamo mi tu puno s kukovima raditi, mi smo opušteni i radimo jednostavne korake, a opet se osjećamo jako ljepo, a istovremeno je opet zahtjevno! Ritam je brz i ti skačeš cijelo vrijeme i umoriš se!

Uz muško pojačanje, novina je i sve veći broj plesnjaka u Zagrebu. Dok neki izlaze u noćne klubove na rock, elektroniku ili narodnjake, drugi su otkrili da se plesnjaci vraćaju u modu! Kako stara poslovica kaže - Postoje prečice do radosti, a ples je jedna od njih. Plesači Udruge Back to Swing dokazali su da je izreka, bar u njihovu slučaju - istinita.