Kad spomenici, amfore i crkve postanu igračke za najmlađe

Arheološki muzej u Zadru javnosti je predstavio izuzetno inovativan proizvod - didaktičke igračke s povijesnim motivima. Drvene igračke, odnosno trodimenzionalne puzzle namijenjene su kako djeci, tako i odraslima.

Na zamisao o originalnim didaktičkim igračkama, ali i vrlo vrijednim suvenirima došao je djelatnik Arheološkoga muzeja Frane Šunić. Ideja je nastala od posla kojim se bavim u Arheološkom muzeju kao muzejski tehničar, a to je rekonstrukcija keramičkih posuda i kamenih spomenika. Kako lijepimo keramiku, tako sam napravio u ovom slučaju drvene predmete koji se mogu rastavljati i sastavljati, s time da se spajaju magnetima, rekao je Šunić.

Tako se magnetima mogu sastavljati i rastavljati figure Svetoga Donata i drugih povijesnih crkava u Zadru i okolici, zatim amfore te ostali izlošci iz fundusa muzeja. Za ukupno 14 izloženih predmeta Frani Šuniću je trebalo oko četiri mjeseca rada.

Ravnatelj muzeja dr. Jakov Vučić rekao je kako su didaktičke igračke u postupku patentiranja. Uglavnom su namijenjene muzejskim didaktičkim radionicama, a dio će ići u prodaju kao suveniri muzeja. To je svojevrstan spoj igre i zabave te učenja povijesti, kazao je Vučić.  

Da je učenje kroz igru najbolji način za usvajanje znanja pokazat će vam skupina mališana koja je iskušala četrnaest didaktičkih igračaka.