Arheološki muzej Zadar slavi 183. rođendan

Arheološki muzej Zadar 30. studenoga slavi 183. rođendan i ulazi u 184. godinu neprekinutoga djelovanja.

Povodom proslave rođendana organizatori su pripremili zanimljiv program koji počinje u 12 sati predstavljanjem bogato ilustriranog kataloga 'Zlato i srebro srednjega vijeka u Arheološkom muzeju Zadar' autora Radomira Jurića, a koji prati istoimenu izložbu koja je u Arheološkom muzeju Zadar otvorena prošle godine.

Predstavljeni su izlošci koji pripadaju ranom kršćanstvu, Istočnim Gotima, Bizantu i Hrvatima ranoga i kasnoga srednjeg vijeka u vremenskom rasponu od kraja 4. i početka 5. pa do druge polovice 15. stoljeća. Ukupno je izloženo 59 predmeta.

Katalog će predstaviti dr.sc. Željko Demo, znanstveni i muzejski savjetnik iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i dr.sc. Ante Uglešić, pročelnik Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Program se nastavlja u 18 sati otvaranjem izložbe 'Kod gradskih vrata kroz stoljeća' čiji su autori Jakov Vučić i Hrvoje Manenica. Temelj izložbe su zaštitna arheološka istraživanja koja je tijekom 2011. godine proveo Arheološki muzej Zadar na Trgu Petra Zoranića i Poljani Šime Budinića.