Petrina: Ili s Mostom ili sam!

Nije na meni hoću li ja biti član kluba zastupnika Mosta, nego je to na Boži Petrovu i Mostu, izjavio je Stipe Petrina za Studio 4 HRT-a.

Nije mu, kaže, jasno zašto mu je čelnik Mosta Božo Petrov u subotu uskratio pravo glasa, kao i dvjema zastupnicama koje su navodno izbačene iz Mosta, kazao je Petrina.

Ako ne bude bio dio Mosta, sigurno neće ići kod Drage Prgometa i u HRID, bit će samostalan.

Ne smatra da je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović neutralna. Da je neutralna ne bi nas isključila iz razgovora s Petrovom, kazao je. Nije mu jasno što je to predsjednica imala za reći Petrovu, a da nije mogla pred njima.

Podsjetimo, Božo Petrov jučer je izjavio kako je i njemu bilo neobično da ga je predsjednica pozvala sa strane, ali nije otkrio o čemu su razgovarali, osim da ga je upozorila na osjetljivost trenutne situacije.

Moj stav se od početka jasno zna, ja između funkcije saborskog zastupnika i načelnika općine Primošten, ako budem morao, uvijek ću izabrati ulogu načelnika općine Primošten, a dok budem mogao ja ću obavljati te dvije funkcije. Ako osjetim da više ne mogu, ja ću bez razmišljanja prepustiti svoj mandat nekom drugomu. Uz napomenu koja nikada nije došla iz Mosta, ali javnost za to mora znati: naime, Nezavisna lista Stipe Petrina i naši koalicijski partneri, mi smo u koaliciji s političkom strankom Mosta nezavisnih lista i moj mandat osvojen u 9. izbornoj jedinici pripada isključivo i samo, prema koalicijskom ugovoru, Nezavisnoj listi Stipe Petrine. Ali, ja sam rekao na prvom sastanku na Plitvicama - ako to bude problem Mosta, eto, ja javno sada izjavljujem da ću taj mandat dati Mostu, ako to bude jedini uvjet da Hrvatska krene na bolje, poštenije i korektnije, kazao je između ostalog.

Most je do četvrtka dao rok Stipi Petrini, Ireni Petrijevčanin Vuksanović i Gordani Rusak da se izjasne hoće li pripadati klubu zastupnika Mosta.

Članica stranke Hrid Irena Petrijevčanin Vuksanović koja je u Sabor izabrana na listi Mosta u 1. izbornoj jedinici za Hinu je objasnila razloge svog napuštanja sjednice Nacionalnog vijeća Mosta, rekavši kako od prvog sastanka inzistira na tome da Most razjasni pravila rada no to je, ističe, izostalo.

Od prvog sastanka nakon izbora inzistiram da se razjasne pravila rada, da se postigne dogovor oko toga što predlažemo, oko modela vlade i načina podrške koje Most prezentira medijima. To je izostalo. Za svaki model vlade koji se dosad predlagao kao i za neke odluke, saznala sam iz medija. Tražila sam da mi se objasni funkcija Nacionalnog vijeća Mosta jer sam njihovu ulogu uvidjela nakon što su već donijeli neke odluke. Žao mi je što je tako, ali nije u redu da za bitne odluke nisu znali svi zastupnici, donesene su među nekolicinom i to ne može nitko demantirati, kazala je Petrijevčanin Vuksanović.

Irena Petrijevčanin Vuksanović i njezina kolegica iz stranke Hrid Gordana Rusak te Stipe Petrina u subotu su ranije napustili sjednicu Mostova Nacinalnog vijeća, a jučer se nitko od njih na sjednici u središnjici stranke nije pojavio.