Linić: Da, prijatelj sam sa Šegonom i Ježićem, a tajne službe zloupotrebljavaju Index

Javljajući se iz HRT-ova riječkoga studija za Studio 4, jedan od veterana hrvatske politike Slavko Linić iznio je teške optužbe na račun portala Index i njegova vlasnika Matije Babića.

Index je jučer objavio fotografije Linićeva boravka na Korčuli gdje ga je ovog vikenda ugostio njegov bivši pomoćnik Branko Šegon. S njima je bio i kontroverzni riječki poduzenik Robert Ježić poznat iz afere INA - MOL.

S obojicom je, priznaje Linić, i dalje prijatelj. Što se tiče mog boravka na Korčuli ovog vikenda, to je sve djelo tajnih službi i policije, koji zloupotrebljavaju portal Index i objavljuju svoja praćenja i svoje špijunske afere. Nemojte se ni čuditi, jer vlasnik portala je taj koji je pokrao državni proračun za 6,5 milijuna kuna. Ali policija ga je znala izvući, državni odvjetnik se s njim nagodio, što je jednostavno neprihvaljivo, da medijski vlasnici imaju kaznena djela i probijanje državnog proračuna. Ja svoje račune sam plaćam, poručuje Linić i dodaje kako je istina da je veliki prijatelj Šegona.

Doživjeli smo zajednički progon neodgovornog Milanovića. I s Ježićem sam dugo godina prijatelj. Ja se svojih prijatelja ne odričem, svatko odgovara za svoje poznanike, pojasnio je.

Kazao je i kako se državni odvjetnik nagodio s Matijom Babićem, vlasnikom portala Index.hr, gdje je Babić priznao pronevjeru. Državni odvjetnik je, umjesto 6,5 milijuna, dopustio da se plati samo 4 milijuna kuna i donio mu presudu za dobrovoljni rad. Sam Babić priznao je djelo krađe državnog proračuna, ali to je Hrvatska, ukradete 6 milijuna kuna i idete na dobrotvorni rad, kazao je Linić.

Proteklog vikenda u javnosti se ponovno čuo pojam obavještajno podzemlje. Njime su se počeli koristiti čelnici HDZ-a i SDP-a u izmjenjivanju optužbi.

Svojevremeno je Linić Tomislava Karamarka nazvao "špijunčinom", dok je Zorana Milanovića optuživao da se bavi paraobavještajnim radom. Nažalost, političari su nesmiljeni u bitci protiv svojih protivnika i oni zloupotrebljavaju sigurnosne službe. Tako je za vrijeme mandata kada je Karamarko bio zadužen za unutarnje poslove podmetnuta informacija da sam novac za nabavu oružja držao u nekakvom frižideru. Danas se zna da od toga nije bilo ništa. Još gore je bilo kada je to učinio i predsjednik SDP-a, kada me optužio za aferu Spačva, kada je pratio osobno mene, moje prijatelje, kada je nažalost i djeci moje supruge podmetao razne afere. Sve to prema nalogu Milanovića, u sprezi s ministrom unutarnjih poslova i čelnikom Uskok-a, kazao je Linić.

I dalje ostaje pri odluci da se povlači iz politike, "nakon što su birači rekli da moje znanje više nije potrebno Republici Hrvatskoj".