Koalicija Hrvatska raste Mostu dostavila odgovore

Stigao je odgovor SDP-a Hrvatske koji je uime koalicije Hrvatska raste dostavio Mostu svoja programska stajališta. Dostupna su na stranici SDP-a.

U dokumentu na 185 stranica Hrvatska raste odgovorila je na sva Mostova pitanja o smjernicama u pojedinim područjima društvenog i gospodarskog života. S nekoliko smjernica nije se složila, a na neke ima napomene.

Već u izbornoj noći naglasio sam da s Mostom nezavisnih lista želimo i možemo  partnerski surađivati te sam vas pozvao da razgovaramo o budućnosti Hrvatske i o odgovornim reformama, stoji to u pismu predsjednika SDP-a Mostu priloženom uz dokument o smjernicama.

Katarina Periša Čakarun o detaljima odgovora:

Ukratko, SDP-ova koalicija podržava ukidanje članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori, dugoročno smanjivanje PDV-a na hranu, ali se protivi ukidanju poreza na dividendu. Slažu se i s reformama na području energetike, s uvođenjem isključivoga gospodarskog pojasa te podupiru opsežnu reformu lokalne i regionalne samouprave. Slažu se da treba smanjiti PDV na hranu, a podupiru i uvođenje novih poreza.

Zoran Milanović, koji trenutačno boravi u Bruxellesu, novinarima nije detaljno odgovarao na pitanja o njihovu odgovoru Mostu. Kaže da je odgovor objavljen na njihovoj stranici te je dostupan javnosti na uvid.

Naš program mnogo je veći od toga, to je ono što je Most tražio, odgovorili smo, dodali još nešto svoje i to je to, kazao je Milanović, dodavši kako ponuda Petrovu da preuzme mjesto predsjednika Sabora još stoji.

Rok za slanje odgovora Mostu istječe sutra, HDZ ga ima spremnog i poslat će ga sutra.

Petrov je nakon sastanka Mosta izjavio kako se ne slaže s pritiskom koji je došao iz Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović "za ovoliko ranim konstituiranjem sjednice Sabora". S time se ne slažemo, ali ćemo pokušati raditi na takav način da se pokuša konstituirati Sabor, kazao je. Nije odgovorio na pitanje zašto Stipe Petrina danas nije došao na sastanak Mosta. Kasno poslijepodne Most je poslao priopćenje za javnost u kojem javno poziva Petrinu da se do četvrtka očituje želi li biti dio Mostova Kluba zastupnika ili će biti samostalan.

Upitan zašto tek sada izražava svoje nezadovoljstvo, prema njihovu mišljenju, prerano sazvanom sjednicom Sabora, odgovorio je da sve odluke koje se trebaju donositi donosi zajedničko tijelo Nacionalnoga vijeća i saborskih zastupnika Mosta te da ovisno o njima "takve poruke idu van". Postoje naša osobna mišljenja, ali smatram da je Most cijeli tim i da smo se na takav način postavili od samoga početka, kazao je.

Upitan što je s dvjema zastupnicama koje su istovremeno i članice Hridi, odgovorio je da su dali vrijeme u kojem se drugi zastupnici trebaju izjasniti. Imaju vremena do četvrtka da se izjasne hoće li pripadati klubu zastupnika Mosta. Odlučiti se moraju te dvije zastupnice i Stipe Petrina. Petrina pak tvrdi da je čelnik Mosta postao sasvim druga osoba od razgovora s predsjednicom.

Petrov se osvrnuo i na svoj razgovor u četiri oka s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović.

Još se ne zna koliko će članova imati Klub zastupnika Mosta čija cijena na našoj političkoj sceni raste iz dana u dan. Zastupnica Mosta Ines Strenja-Linić dobila je tako, navodno, primamljivu poruku iz SDP-a. Nude joj sve što poželi ako im se priključi.

Nikola Grmoja, glasnogovornik Mosta nezavisnih lista, kazao je za HRT kako joj je u poruci rečeno da je "SDP blizu brojke 76, da će dobiti što god želi samo da se izjasni i da potporu". Očito je da ova priča Mosta i ovo naše zahtijevanje na reformama ne odgovara objema stranama i da pokušavaju razbiti Most. A mi ćemo idućih dana vidjeti, nadamo se da su svi naši zastupnici čvrsto uz Most, poručuje Grmoja.

SDP-ova zastupnica Ana Komparić-Devčić za Hinu je demantirala SDP-ovo vrbovanje članice Mosta.

Vezano uz raspodjelu novca koji će Most dobiti iz proračuna nemaju dvojbe - sav novac ide Mostu, kazao je danas Ivica MišićŠto je logično, Most je stranka koja je kandidirala liste, objasnio je. U Mostu i dalje tvrde da fokus žele zadržati na reformskoj vladi stručnjaka, a ne na podjeli fotelja i novca.