Most: Nema odluke do pisanih odgovora SDP-a i HDZ-a

Punih sedam sati članovi Nacionalnog vijeća Mosta raspravljali su iza zatvorenih vrata, no još uvijek nema odgovora ni na jedno pitanje. Most se tek nakratko javnosti obratio statusom na Twitteru. Pred novinare izašla je tek članica Mosta Ružica Vukovac, koja tvrdi da su reforme jedino o čemu su raspravljali. Na kraju je od novinara i pobjegla.

Sastanak Mosta je o modelima provedbe reformi, reakcijama stručnjaka. Nema nikakve odluke do pisanih odgovora HDZ-a i SDP-a. Potez je na njima, poručili su.

Za središnji Dnevnik s najnovijim informacijama javila se Katarina Periša Čakarun:

Ružica Vukovac po izlasku sa sastanka novinarima je izjavila da se zaključci sastanka mogu donositi tek idući tjedan, odnosno nakon što Most od obje strane, HDZ-ova i SDP-ova bloka, dobije pisana očitovanja o reformama koje je Most stavio pred njih. Kazala je kako se upravo o reformama najviše govori "jer su one ključne za cijelu priču". Kaže i kako ima jako puno dojava s terena, kako im ljudi šalju prijedloge reformi. To ipak, poručuje, ne znači još sastanaka.

U ponedjeljak očekujemo očitovanja, ali isto tako ne možemo apsolutno ignorirati ljude koji nam se javljaju. S druge strane, ako će SDP ili HDZ dati neke bolje, kvalitetnije prijedloge, i više od onoga što mi tražimo, apsolutno smo spremni to prihvatiti, dodaje.

Upitana koliko članova ima Most, 18 ili 16 - i nisu li danas trebali dobiti točan broj, kao i odgovor na pitanje jesu li dvije zastupnice koje su na listi s Dragom Prgometom uz Most, odgovara kako to nije bilo danas na dnevnom redu: Gospođe će same odlučiti hoće li biti u klubu zastupnika Mosta ili će otići u Hrid ili negdje treće, mislim da imaju vremena do utorka, to je njihova stvar.

A što će biti ako u ponedjeljak, kada dobiju službena očitovanja i lijevih i desnih o tome prihvaćaju li njihove reforme, obje strane na sve prijedloge Mosta odgovore s "da"? Pa onda će Nacionalno vijeće odlučiti kojoj ćemo se strani prikloniti, odnosno hoćemo li i dalje ići s onim svojim prijedlogom kod kojeg još uvijek stojimo - a to je stručna vlada, odgovara Vukovac.

Nisu, kaže, razmatrali Milanovićev prijedlog da Božo Petrov postane predsjednik Sabora: Koliko znam trećina saborskih zastupnika može predložiti predsjednika Sabora, ali svakako se zahvaljujemo gospodinu Milanoviću na prijedlogu, jer za nas to zapravo znači da nas je uvažio kao jednu opciju koja je i takvu funkciju zaslužila.

Podsjetimo, nakon pregovora s koalicijama okupljenima oko SDP-a i HDZ-a o reformama kojima Most nezavisnih lista uvjetuje potporu formiranju vlade Nacionalno vijeće i saborski zastupnici Mosta održali su danas sastanak u središnjem zagrebačkom uredu te stranke.

Članovi Nacionalnog vijeća raspravljali su o postignutom u pregovorima s oba koalicijska bloka. Naime, Most je i HDZ-ovu i SDP-ovu bloku poslao tablice s reformama. I jedni i drugi moraju se jasno izjasniti s "da" ili "ne" za svaku pojedinačnu reformu, odnosno jesu li za to da se provedu ili nisu.

U Mostu računaju da imaju 18 saborskih zastupnika, ali će se tražiti od dvije zastupnice koje su ušle u Hrvatski sabor na listi Drage Prgometa, a članice su Hridi, da se jasno izjasne hoće li djelovati u sklopu Hrida ili Mosta.

Iako sudionici sastanka uoči njegova početka nisu željeli davati izjave, a mogao se čuti tek pokoji kratki komentar o tome kako će se danas "razgovarati" te da se "i dalje radi", Irena Petrijevčanin Vuksanović je, vidno revoltirana, upitala koliko je normalno da neke stvari koje se tiču ključnih pitanja, doznaje iz novina.

Ja nisam ni protiv reformi niti sam disident iz Mosta, ja sam samo za to da se uspostave jasna pravila i demokratični postupci. Od prvog trenutka uporno inzistiram da se na stol stave ključna pitanja; s druge strane dobivam odgovor da nije 'tajming' za te stvari, a onda te iste stvari saznajem iz medija, pa se pitam je li to normalno, kaže Petrijevčanin Vuksanović, koja je na parlamatarnim izborima u Sabor ušla na Prgometovoj listi u okviru Mosta nezavisnih lista. 
Stipe Petrina novinarima je kratko rekao kako "Most nije bio nikad jedinstveniji".

Izbore je danas komentirala i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, poručivši da će sljedeći krug konzultacija biti 7.prosinca.