Manje slatke brige zbog rasta BDP-a: Sindikati traže veće plaće za javni sektor

Rast BDP-a u trećem tromjesečju od 2,8% trebao bi zaposlenima u javnim i državnim službama osigurati rast osnovice plaće od 1. siječnja 2016.

Sindikati javnih i državnih službi potpisali su sporazum o rastu osnovice za 6% ako BDP dva tromjesečja raste 2% i više na međugodišnjoj razini. BDP je u drugom i trećem kvartalu rastao 1,2% i 2,8% - prosječan rast u ta dva kvartala iznosi 2%. Prema odredbama sporazuma, osnovica se treba povećati na 5415 kuna bruto ili 1,8 milijardi godišnje.

BDP porastao za 2,8 posto - Grčić: Idemo dobrim smjerom
Rastom BDP-a stekli su se uvjeti za aktivaciju sporazuma sindikata i bivše Vlade iz 2009., odnosno izmjena sporazuma iz 2011. i 2012., prema kojem bi se za 6% trebala povećati osnovica plaće u javnim i državnim službama kada zemlja bude imala bolje gospodarske rezultate. Premijer Zoran Milanović izjavio je da će potpisano poštovati, no pitanje je - kada.

Vlada je sindikalni partner i potpuno je svejedno tko je potpisnik u njezino ime. Doista očekujemo da se to provede, ali spremni smo i na pregovore, rekao je u središnjem Dnevniku HRT-a predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika Boris Pleša. 

Nadam se da se neće ponoviti argumentacija iz 2009. kada smo se odrekli 6% plaće. Inzistirat ćemo na sporazumu, dodao je. Odbija komentirati tvrdnje da je u javnom sektoru ljudi previše, a učinkovitost loša.

Svi razgovaraju o državnim službama na način da je previše zaposlenih i da su neučinkoviti, posebno sada kada bi ljudima trebalo vratiti ono što su izgubili. U četiri godine, od 2012. do 2016., ušteđene su 2,2 milijarde od božićnica i regresa za javne službe, plaće su nam 2013. smanjene 3%. Dali smo svoj obol recesiji i smatramo da treba aktivirati sporazum, inzistirao je Pleša.