Društvenom igrom protiv ovisnosti

Društvena igra koju vam predstavljamo ubraja se među one koje pravilno usmjeravaju razvoj djeteta. Nastala je iz projekta usmjerenog na suzbijanje ovisnosti i neprimjerenih oblika ponašanja - Moj izbor, zdrav izbor (MIZI).

Nakon godina i godina provođenja u školama danas uz igru, skraćeno nazvanu MIZI, djeca uče pozitivne načine ponašanja. Postoji čak i natjecateljska liga.

Kao i kod većine društvenih igra igrači koji su na potezu bacaju kockicu, svaki ima unaprijed podijeljene kartice, a cilj je, kako kaže Nila, doći na kraj. Zvuči kao obična društvena igra. No ova je mnogo više od obične igre jer uz nju se djeca, ali i odrasli usmjeravaju na zdrave životne izbore. Mislim da nam ova igra daje poruku da čuvamo okoliš, da se krećemo i pomažemo drugima, iznio je svoja zapažanja Ivan.

A upravo to je i bio cilj igre nazvane po projektu Moj izbor, zdrav izbor koji se provodi u školama već 10 godina s ciljem prevencije ovisničkog i općenito neprihvatljivog ponašanja učenika. Kreator igre Željko Vukobratović kaže da je shvatio da djeci treba ponuditi dobre aktivnosti i način kojim ih mogu kreirati dodatno. Djeca su tako smislila niz aktivnosti koje su ugrađene u samu igru u kojoj je najvažnije promatrati druge i biti usmjeren prema drugima. Pojmovi koji se koriste u igri su kretanje, kreativnost, suradnja i izbor. 18 aktivnosti uz koje se, kada ih provodimo u stvarnom životu, osjećamo odlično, ali i kada ih spominjemo i govorimo o njima, također imamo osjećaj dobrobiti, ističe Ognjen Livada.

A dobrobit igre je i u pozitivno orijentiranim pojmovima koji se u njoj pojavljuju. U rječniku igre koriste se 'pozitivne riječi' - sviraj, pleši, skači, modeliraj jer ono što nam je sada u uhu, poslije je u izvedbi, govori Željko.

Djeca, ali i odrasli uz igru uče biti kreativni, ne samo crtajući nego uče kako kreativno prolaziti kroz životne situacije. Ova se igra vrlo lako prenosi u stvaran život jedino što, igrajući je, nije potrebno mnogo razmišljanja, već praćenje aktivnosti drugih. Na taj način poslije igre se može nastaviti suradnja. Ona je samo poticaj da poslije društvene igra izađemo na zeleno igralište i igramo druge igre, ističe Željko.

A u ovo hladnije vrijeme aktivnosti mogu biti nastavljene i kod kuće jer plesati, pjevati, čuvati okoliš, igrati se s ljubimcem i slično možete činiti bilo gdje i bilo kada.