Na djeci i robotici svijet ostaje

Učenicima 10 zadarskih osnovnih škola proteklog vikenda nije bilo dosadno. Sastavljali su i programirali robote. Robotika je budućnost, a zadarski školarci pokazuju da su već ondje.

Sastaviti, a potom robotima i rukovati zadarskoj djeci ne predstavlja nikakav problem. Zanimljivo mi je to što radimo ono što pola djece ne može raditi – učimo programirat robote, sastavljat konstrukcije, govori učenica Barbara Bratanić. Dok drugi dodaju da je malo komplicirano, ali zabavno.

I cijelo jutro tako prođe za tren. Djeca misle da se igraju, a zapravo usvajaju znanja iz raznih školskih predmeta, ali i njihove primjene u svakodnevnom životu. Rade konstrukciju što je jako bitno za njihov rad s ručicama. Konstrukciju moraju ožičiti, moraju spojiti bateriju. Provjerit će napon, jakost. Imaju motore – znači moraju razvijati i logiku - što sad taj robot mora radit. Razvija maštu i algoritam kroz to programiranje, ističe Jelka Hrnić, voditeljica radionice robotike. Robotika je budućnost - ona ustvari primjenjuje znanje fizike, matematike, elektrotehnike, programiranja i sve ono što bi u budućnosti jedan mladi čovjek trebao znati, dodaje Ivica Kolarić, voditelj radionice robotike.

Upravo je zato zadarsko Društvo pedagoga tehničke kulture organiziralo ovu radionicu. Mobilna robotika učinkovit je način poticanja kreativnog mišljenja i demonstracije stečenih znanja. Radionica je organizirana s ciljem promicanja robotike kao jedne dobre discipline koja se proučava u 8. razredu osnovne škole. Naš je cilj uključiti što veći broj djece, ističe Renata Čizmin, predsjednica Društva pedagoga tehničke kulture Zadar.

Ipak nemaju svi tu priliku, a i ove radionice isključivo ovise o entuzijazmu i dobroj volji profesora koji ih vode. Unatoč tomu djeca iz Hrvatske iznimno su uspješna na međunarodnim natjecanjima. Njemačka ima preko 1000 ekipa u jednoj kategoriji. Mi imamo 30-ak ekipa po kategoriji. Prošle godine smo u Kinu vodili 4 ekipe u 4 različite kategorije i vratili smo se s tri druga i jednim prvim mjestom, zorno opisuje Jelka Hrnić.

A mi smo možemo dodati, da im je osigurati bolje uvjete - gdje bi im bio kraj?