Zašto volimo kavu

Kava je odavno svjetski globalni fenomen. Ljubav prema njoj dijele i naši sugovornici koji su nam otkrili što je to privlačno u crnom napitku ugodne arome koji život čini ljepšim.

Milijuni ljudi svakodnevno ispijaju kavu i bez nje im je nezamisliv početak dana. Ovaj mirisni napitak priprema se od prženih i mljevenih sjemenki koje rastu na stabljici kave, a svoje podrijetlo vuče iz Etiopije. U našu zemlju dolazi 1748., kad je u Zagrebu otvorena prva kavana.

Osim što jutro ne može zamisliti bez omiljenog napitka, radijsku voditeljicu Sonju Šarunić za kavu veže i emisija koju je nekad vodila. 'Kavica sa Sonjom' je zapravo neki brend koji je nastao s vremenom. Kad čovjek radi emisiju svaki dan, ostane ljudima u uhu. Do te mjere da konobari kada negdje sjednem i naručim kavicu viču šanku: 'Jednu kavicu sa Sonjom.', govori Sonja. Kavica za Sonju nije samo kavica nego i sve povezano s njom. Uz kavicu su razgovori puno topliji nego bez nje. Tako da mi se čini da taj gutljaj kave služi da čovjek razmisli što će dalje reći. Prema najnovijim istraživanja, Hrvati ispijaju kavu čak pet sati na tjedan. Vjerujem u to. Ljudi u Hrvatskoj su topliji upravo zbog toga. Razgovaraju. Jako je važno razgovarati. To mi je puno draže nego piti kavu uz Facebook, iskrena je Sonja.

Sonju dosad nije posluživao, no zato se ugostitelj Zlatko Miletić može pohvaliti sudjelovanjem na nekoliko natjecanja u pripremanju kave. Prijatelji kažu kako nema boljeg poznavatelja ovog crnog napitka od Zlatka. Sve više i više ljudi uzima kavu 'coffie to go' jer jednostavno više nemaju vremena toliko ispijati kavu, kaže Zlatko.

U njegovu kafiću kavu ispijaju svi, bez obzira na godine, a posla nikada dosta. Dnevno napravimo 200-tinjak kava sigurno. Tu ima dosta srednjoškolaca i ljubitelja kave koji znaju što će naručiti, kaže barmen Andrej Denk. Najviše se uživa u kavi s mlijekom, cappuccinu i macchiatu.

Kad se iz Amerike preselio u Hrvatsku, splitski zet Cody Brown nije mogao ni slutiti da njegovi novi sugrađani tako dugo ispijaju kavu. U knjizi 'Propuh, papuče i punica' jedno je poglavlje posvetio ispijanju svoje prve hrvatske kave. I danas se sjeća kako je supruga pila kavu pomalo, a on ju je srknuo na brzinu.

U svijetu - potpuno druga slika! U Americi je kava nešto brzo, popijemo kavu da možemo raditi više i brže... Ali u Hrvatskoj je kava nešto lagano i polako. Kava je… društvo, objašnjava Cody. Jednom sam u Parizu, misleći da znam francuski, naručila 'un cafe neroar', što je značilo vodu. I čovjek mi donese nekakvu dugačku kavu, groznu. Ja pitam što je ovo. A on veli: Naručili ste long, kao dugu kavu. I onda sam shvatila da je bolje da ne govorim francuski više, priznaje je Sonja.

Kažu da svakodnevno ispijanje kave smanjuje rizik od srčanog udara i da ona kavoljupce štiti od demencije, dijabetesa i raka kože. Ako pijemo stopostotnu arabiku, možemo popiti pet-šest šalica bez problema. Ako popijemo neku mješavinu koja ima robusten, koji ima automatski dvostruko više kofeina od jedne arabike, preporučuju se možda dvije do tri šalice, savjetuje Zlatko. Uz kavu je razgovor mekši i topliji. Nije važno je li ona instant, iz automata ili turska. Kavicu treba piti gutljaj po gutljaj. Polako. I u njoj uživati, preporuke su Sonje Šarunić.

I zato ako već niste, popijte prvu jutarnju kavicu jer će vam njezin opojni miris zasigurno uljepšati početak dana.