Kamo na vikend – Slavonija i Baranja

HRT u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) predlaže kamo da povedite obitelj u obilazak ljepota Hrvatske.

Prošlog smo vas tjedna vodili na Biokovo i Zabiokovlje, a sad se selimo na istok Hrvatske, u Slavoniju i Baranju.

Kažu da je jesen upravo najbolje razdoblje za posjet ondašnjim vinskim podrumima, šetnju po Kopačkom ritu, a o slasnim slavonskim oblizekima mogli bi danima pjevati. Pa još uz sve to dodati malo crvene paprike i punu šaku bećaraca… neće vam se baš dati kući nakon takvog vikenda.

Tko kaže da je samo zapad divlji? I vikend na istoku Hrvatske može biti uzbudljiv baš poput nekakvog super kaubojca, jer i Slavonija svog konja za trku ima, i to ne jednog već njih 200 u Državnoj ergeli u Đakovu.
 
Zbog prekrasnih, elegantnih konja lipicanaca, Đakovo je nadaleko poznato. Ipak je to tradicija duga više od 500 godina. Kroz ergelu godišnje prođe 20 000 turista, kaže Danko Drobnjak, vozač i jahač. Problem je jedno što se ponekad djevojke žale da im nedostaju prinčevi na bijelim lipicancima…

Manja dječica jedva će dočekati podragati miroljubive lipicance, razgledati se može cijela ergela, a i provoziti u jednoj od brojnih kočija. Ali to nije sve jer ovdje zaista možete uživati u konjičkim turnirima, pogledati kako plešu naši konji.  A ove godine po četvrti put organiziramo i božićni bal s pričom koja se zove Tajna, otkrila je Silvija Butković iz Državne ergele Đakovo i Lipik.

Pedesetak kilometara od Đakova, stanovnici najvećeg slavonskog grada jašu dvokotačne konje. Grad bicikala titula je kojom se ponosi Osijek. Najbolje je pridružiti im se i tako razgledati grad. Osijek je idealan grad za bicikle prvenstveno zato što je ravan, što ima uređenih 40 km staza, svi se voze, gotovo da nema čovjeka u gradu da nema bicikl, ističe Zdenko Liska.

Ako se umorite od vožnje, ne morate brinuti za odmorišta. Klupica ima koliko vam srce želi jer Osijek ima parkova i zelenih površina na pretek. Osim što voze bicikle, Osječani vole voziti bicikle po našim parkovima, imamo ih 17, možda smo zbog svih tih šetnji malo usporeni, a možda je to zbog Drave, kaže Mislav Pavošević iz TZ Osijek.

Nakon spore Drave, red je na brži Dunav. Tridesetak kilometara od Osijeka nalazi se Erdut, jedan od najljepših krajeva Hrvatske. Potvrdile kolege s moćnog CNN-a. Uživali vi u pogledu ili se zavukli u jedan od brojnih podruma i pomalo pijuckali, nećete se lako dati kući. Nakon čašice, uvijek dobro dođe malo čistog, nezagađenog zraka.

Kopački rit bit će blagodat, ne samo za vaša pluća, već za sva čula. Ovdje je majčica priroda stvorila remek djelo, a pametan ga je čovjek odlučio sačuvati i zaštititi. Dijelovi Kopačkog rita su u većom stupnju zaštite od nacionalnih parkova i iz tog razloga ne trpi masovni turizam. Ovdje možete doći fotografirati, sakrit se, ne uznemiravati životinje oko sebe, govori fotograf Mario Romulić.

No, za dobru fotografiju, trebat ćete čekati i čekati. Ili pak biti jaaako brz. Ekipa HRT-a na dan snimanja vidjela je srne i nekoliko jata ptica, ali šmugnu i odlepršaju za čas. Stoga ovakvi prizori nisu samo filmski. Meni je za vrhunsku fotografiju orla štekavca trebalo sedam godina, zorno objašnjava koliko je važno strpljenje Mario.

Kad krenete na off road po Baranji spremite fotoaparate, jer bi mogli nastradati. Bez brige, to je jedino čemu se loše piše u tom slučaju. Obično ljudi misle da su Slavonija i Baranja ravne, di će se tu vozit off road? Pa, imamo puno brežuljčića, a ipak je naš najviši vrh 250 m. Inače, kad je blato treba dva i pol sata za cijelu turu, kaže Ričard Apel- Riki.

Riki nas je vratio u čuveno baranjsko selo Karanac, odakle smo i krenuli. Da nam malo spusti adrenalin, prvo nas je posjeo u ljuljačku, a potom za stol. Slanina i kulenova seka obavezne su suputnice njegovih baranjskih avantura. I junačko predjelo za obilje koje nas je čekalo nekoliko kuća dalje.

Kod bećara Vladimira Škrobe, Baje najbolje se jede. Ako ste na dijeti, svaka snaga volje uzmiče pred njegovim stolom. Kobasice, suho meso, kiselo zelje, pijevac ispod peke, grah na gusto, čvarci, švargle, turšija. I bećar paprikaš.