Splitski Indijanac - Efra Avila

Splitski Indijanac Efra Avila iz Bolivije se u Europu preselio još prije dva desetljeća. U Hrvatskoj ga je zadržala ljubav prema ženi, zbog koje posljednjih deset godina živi i radi u Splitu. Efra je umjetnik, izrađuje didaktičke igračke i mozgalice za djecu, a njegova najveća djela nalaze se na Marjanu.

'Marjanski galeb'
, 'Hrvatska' i 'Leptirica Ana', goleme su skulpture koje su svoje mjesto zauzele u hladu marjanskih borova. Ovo su velike zagonetke, objašnjava umjetnikova desetogodišnja kći Ana Brekalo, po kojoj je i nazvana najveća skulptura.

Onaj koji iz spleta drva i lanaca prvi konop oslobodi je pobjednik, kaže Ana koja zagonetke rješava kao od šale. Moje interaktivne skulpture mogu se koristiti na više načina, kaže Efra. Mogu biti i testovi sposobnosti, svojevrsne mozgalice, a mogu biti i zanimljiva igra. Mogu se rješavati i bez konopa. Malo je onih koji ga na Marjan u šetnju ponesu, šali se Efra. Svima koji ih gledaju skulpture šalju i poruku: 'Ne razmišljajte samo da ili ne, crno ili bijelo, krenite logikom starih naroda i dodajte mogućnost možda'. Tako dobivate nov pristup razmišljanju i rješavanju problema.

Skulpture upozoravaju i da je svijet velik. Da ga se mora čuvati. Efra poziva da više boravite u prirodi, da zagrlite drvo i trenirate mozak kao da ste sportaši. Radoznalih oko Efrinih skulptura uvijek ima. I Anina prijateljica Marjeta Konor Jelaska je uz njenu pomoć lako riješila zagonetku, a pritom se i dobro zabavila.

Na skulpture, od porušenih stabala i uz pomoć dvjestotinjak studenata, branitelja, volontera i sportaša napravljene, ne smije se penjati. Postavljeni znakovi djecu u tome nažalost ne sprečavaju, nezadovoljan je Efra, jer penjati se opasno je.

Efra je Bolivijac, u Split i Marjan zaljubljen. Voli Jadran, u njegovoj domovini mora nema. Bolivija mu nedostaje. Daleka je, a put je skup. Posjetit ću je jednom, nada se Efra dok živi život u svojoj novoj domovini koju više ne bi mijenjao.