Jeste li pripremili auto za zimu?

Sebe za zimu pripremamo toplijom odjećom i obućom, mijenjamo prehranu, održavamo temperaturu u stanu i kući, ali pripremu automobila na zimske uvjete ponekad zanemarimo. Krajnji je čas za to!

Svi vozači barem jednom nisu mogli upaliti automobil. Ako se to i vama dogodilo te se redovito javlja zimi, vrijeme je da posjetite svog automehaničara.

Ekipa Dobrog jutra posjetila je automehaničara i dobila nekoliko korisnih savjeta. Jer, automobil za zimu zahtijeva posebnu pripremu.

Prvo treba prekontrolirati akumulator, pa tekućinu za hlađenje motora i tekućinu za pranje stakla, govori iskusan automehaničar Nikola Kolić. Preglede trebaju češće obavljati vlasnici starijih automobila. Oni su na hladnoću manje otporni pa se često javljaju problemi s paljenjem.

Pripremu automobila za zimu treba započeti s dijelovima koji se nalaze ispod poklopca automobila. Natočiti zimsku tekućinu, prekontrolirati antifriz. Zimi antifriz služi da se ne smrzne voda u motoru, a ljeti da se motor hladi. Antifriz olakšava rad motoru, a tekućina za stakla omogućuje bolju vidljivost.

Nakon tekućina na redu je akumulator kojem Nikola mjeri napon. Napon ne smije biti manji od 12 volti. Niži će iznosi znatno otežati hladni start. Na kraju treba provjeriti ulje i obavezno ljetne gume zamijeti zimskim.

Zimske gume bolje prianjaju uz hladnu cestu nego ljetne ili univerzalne. Dubina profila veća od 4 milimetra može skratiti put kočenja za više od 15 metara. Zbog nepredviđenih situacija, dobro je imati i lance. Načute ih stavljati i prije nego vam budu stvarno zatrebali, to će vam olakšati i ubrzati stavljanje kada padne prvi snijeg. Imajte na umu da kazna za vozače koji nemaju zimsku opremu na određenim cestama od 15. studenog iznosi 700 kuna.

Smrzavanja, popravke i kazne možete izbjeći pravodobnom pripremom.
A i svi znamo - što se bolje brinete o svojem automobilu, to će vas on dulje služiti.


Sretan put!