Milardović Mostu: Preuzmite, brate, odgovornost!

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović počinje konzultacije s parlamentarnim strankama o mandataru za sastav vlade. Istodobno, nastavljaju se pregovori Mosta s dvije koalicije. Od utorka je počeo teći i ustavni rok od 20 dana u kojem se saborski zastupnici trebaju okupiti na prvoj sjednici. Sve te ključne aspekte formiranja nove vlade u emisiji 'U mreži prvog' HR-a analizirali su Vedran Đulabić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Milica Vučković s FPZ-a te Anđelko Milardović.

Na pregovore Mosta i vodećih koalicija gledam s nadom u povoljni ishod - da se ova priča materijalizira u vidu formirane vlade, poručio je Anđelko Milardović. Dodao je, međutim, kako nas 'prema izjavama direktora Mostogradnje d.d. Bože Petrova možda čekaju i novi izbori - što je najlošije rješenje'. Čini se da će prije doći do 3. svjetskog rata, nego što će Hrvatska dobiti vladu', zaključio je Milardović. U sastavljanje vlade, ne bi se trebalo miješati američko veleposlanstvo ni nitko sa strane - čemu onda izbori, upitao je. Prema njemu Hrvatska ima tri mogućnosti - preko Mosta prijeći, Most u zrak dići ili skočiti s Mosta. 'Preuzmi, brate, odgovornost - preuzmi pet ministarstava i kreni u reforme', Milardovićeva je poruka Mostu.

Milica Vučković poručila je kako pregovori nalikuju na beskrajnu priču - Boži Petrovu nedostaje argumenata za priklanjanje jednoj ili drugoj opciji, a koalicije odbijaju zajedničku vladu. Most je iznenađem uspjehom na izborima i od prvog je trenutka neusklađen, a način na koji je Drago Prgomet izbačen nije primjeren ni demokratski, smatra.

Vedran Đulabić ne očekuje da se Sabor neće konstituirati. Od dana kad predsjednica nekome preda mandat, kreće rok od 120 dana i ne možemo govoriti o tome da smo ušli u krizu, rekao je Đulabić. Govoreći o formiranju 'stručne vlade', upitao je kako jedan političar može evaluirati stručnjake koji mogu preuzeti, primjerice, ministarstvo uprave.