Drugi krug konzultacija 7. prosinca, Grabar-Kitarović izvijestila o prijetnjama

Završen je prvi krug konzultacija za imenovanje mandatara nove hrvatske vlade. Konzultacije su pokazale da nitko nema dostatnu potporu zastupnika u Saboru kako bi postao mandatar. Sazvala sam drugi krug konzultacija za 7. prosinca, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u obraćanju javnosti.

Radi potpune transparentnosti, s hrvatskom javnošću želim podijeliti zabrinutost činjenicom kako su me neki novoizabrani zastupnici obavijestili o prijetnjama i pritiscima kojima su izloženi, političkim i institucionalnim.

Pozivam sve aktere na punu odgovornost. Pozivam sve da poštuju volju birača, zakone, uzuse i dignitet formiranja vlasti. Smatram da nema potrebe za odugovlačenjem i odlučila sam sazvati prvo zasjedanje Sabora za 3. prosinca. Neka se Sabor konstituira i počne s radom
, izjavila je Grabar-Kitarović.


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je s čelnicima parlamentarnih stranaka i manjinskim zastupnicima pojedinačne konzultacije o davanju mandata za sastavljanje nove, 13. hrvatske vlade.

Za kraj konzultacija ostala su tri bloka koja su osvojila najviše mandata. Prvi su bili predstavnici Mosta nezavisnih lista, pa koalicija Hrvatska raste i na kraju Domoljubna koalicija.

Mi smo ovdje iznijeli stajališta ista kakva komuniciramo s medijima posljednja dva tjedna. Očekujemo od jedne i druge strane da odgovore na dio koji se do sada stručno ispregovarao, a potom i na naše zahtjeve koje ćemo im ubrzo dostaviti. Nadam se da će ih i jedna i druga strana prihvatiti i da ćemo sjesti za zajednički stol. Nismo se trenutačno opredijelili ni za jedne ni za druge. Most predstavlja 16 glasova, a za još dodatna dva vidjet ćemo do kraja vikenda, rekao je nakon konzultacija čelnik Mosta Božo Petrov.


Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je nakon konzultacija da imaju potporu 66 zastupnika, ali da to nije dovoljno. Vidjet ćemo što imaju drugi, idemo dalje s pregovorima i razgovorima. Smatramo da trebamo nastaviti posao koji smo započeli i koji vodimo u dobrom pravcu. Naravno, bez Mosta ne možemo, to je jasno, rekao je. Dodao je da ne zna o kakvim se pritiscima radi.

Milanović ima potporu 56 zastupnika koalicije Hrvatska raste, 3 zastupnika IDS-a, reformista Čačića te 6 zastupnika nacionalnih manjina.

Potporu Hrvatskoj raste nisu dali zastupnica albanske nacionalne manjine i SDSS-ovac Mirko Rašković, no nema ni informacije da su je dali Domoljubnoj koaliciji.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije želio otkriti broj zastupnika koji ga podupiru. Neću reći broj, blizu smo jednog velikog broja. Sve ovisi o kolegama iz Mosta, oni će presuditi u ovoj priči. Vjerujem da smo bliski u našim stajalištima i da smo bliski u reformskim stajalištima. Mi već tri godine govorimo o reformama. Vjerujem da će sve biti gotovo u deset dana. Nadam se da će Most prepoznati, vidjeti i uočiti razliku između nas koji imamo reformske programe i onih koji četiri godine upropaštavaju hrvatsko gospodarstvo, kazao je Karamarko.
Kako bi dobile natpolovičnu potporu za sastavljanje vlade, i Domoljubna koalicija i koalicija Hrvatska raste vode višednevne pregovore s Mostom nezavisnih lista koji je osvojio 19 saborskih mandata.

Podsjećamo, na Pantovčak je prvi stigao predsjednik IDS-a Boris Miletić. Miletić je nakon razgovora s predsjednicom izjavio kako će IDS, u skladu s prijašnjim dogovorom, dati potporu koaliciji Hrvatska raste i vladi lijevog centra. Oni, naime, podupiru IDS-ov prijedlog decentralizacije.

Nakon toga kod predsjednice je na konzultacijama bila predstavnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj. Ona je jedina od zastupnika nacionalnih manjina koja nije dala potporu lijevoj koaliciji Hrvatska raste. Nije željela davati izjave.

S predsjednicom su zatim razgovarali zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac te zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas. Kajtazi je izjavio da će romska nacionalna manjina, kao i drugih 11 manjina koje on zastupa, poduprijeti SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste. Prošla vlada najviše je učinila za romsku nacionalnu manjinu. To nije sigurno učinjeno u posljednjih 60 do 70 godina, rekao je.

Zastupnik SDSS-a Mirko Rašković tražio je primanje nasamo zbog pritisaka pa je predsjednica Grabar-Kitarović razgovarala i s njime.

Izabrani zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin izjavio je nakon konzultacija s predsjednicom da su manjine složne te da je sedam zastupnika nacionalnih manjina preliminarne potpise potpore za sastavljanje nove vlade dalo čelniku koalicije Hrvatska raste Zoranu Milanoviću.

I izabrani saborski zastupnik Drago Prgomet - koji je u Sabor ušao na listi Mosta nezavisnih lista, a zatim osnovao stranku Hrid, tražio je i dobio odvojeno primanje nasamo.

Živi zid na konzultaciji s predsjednicom Republike nije dao potporu nijednoj koaliciji.

Predsjednik Dragan Vulin izjavio je kako je njegova stranka u novom sazivu Sabora spremna biti i u opoziciji, istaknuvši kako nijednoj opciji nisu dali potpise svojih zastupnika.

Na konzultacijama uime Narodne stranke - Reformisti bio je Radimir Čačić koji je podupro Zorana Milanovića za mandatara. Predsjednicu Republike izvijestio je kako smatra da su novi izbori najlošije rješenje u ovom trenutku za zemlju, ne samo zbog cijene nego i zbog ukupne situacije u kojoj se Hrvatska nalazi, rekao je.Konzultacije je telefonski obavio Milan Bandić koji je na službenom putu.