Ekskluzivno: Intervju s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović

Nakon sastanka procesa Brdo-Brijuni, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je intervju za HRT. S njom je u središnjem Dnevniku na Pantovčaku uživo razgovarala novinarka HRT-a Mirjana Posavac.

Kako je ovo moja prva godina predsjedničkog mandata, željela sam da ovaj sastanak bude u Zagrebu. Naša je inicijativa bila pozvati potpredsjednika SAD-a Joea Bidena, koji je prihvatio poziv i zastupao predsjednika SAD-a. Iako su teme o terorizmu i izbjeglicama bile prisutne, prvenstveno su teme bile integracija jugoistočne Europe u Europsku uniju i članstvo u NATO-u za one države koje to žele, kao i gospodarska i energetska suradnja.

Razgovor je bio dinamičan i sadržajan - moramo prestati razmišljati u terminima što se od Hrvatske očekuje. Biden je došao na naš poziv, uključili smo ga u proces Brdo-Brijuni. Moramo voditi vanjsku politiku koja je sadržajna i nosi prosperitet za jugoističnu Europu. Sami moramo poduzimati inicijative kao što je ova - o JI Europi treba razgovarati ovdje, a ne negdje drugdje, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ekskluzivnom intervjuu za Dnevnik HRT-a.

SAD ne napušta BiH već će se još više angažirati, 20 godina Daytona prilika je da se vidi što je učinjeno. BiH je država tri jednakopravna konstuitutivna naroda, promjene u njoj moraju biti i institucionalne prirode, kako bi postala politička, emancipirana i funkcionalna država, dodala je.


Novinarka Mirjana Posavac podsjetila ju je kako je i na prethodnom sastanku u Budvi rekla da postoji zamor proširenja.

Zamor proširenja doista postoji, s jedne strane, kao i zamor reformi, s druge strane. Nestaje optimizam i proširenje se usporava. I same zemlje počele su usporavati reforme. Činjenica je i da se pojačavaju kriteriji zbog problema sa sigurnošću i imigrantskom krizom bit će još oštriji, posebno u zaštiti granica - ali ovo je prirodni dio Europe, ponovila je predsjednica.

O usporednici Baltik-Jadran rekla je kako se ne radi o tampon zoni prema Rusiji. To je inicijativa koju sam osobno pokrenula. Povezivanje Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora predstavila sam i Joeu Bidenu koji ju je pozdravio. Kada se Unija proširivala, bilo je to povezivanje Istoka i Zapada, a nama je u interesu povezivati se i više, npr. LNG terminal  na Krku povezati s Poljskom kako bi imali energetsku neovisnost koja je i čimbenik neovisnosti zemlje. I američki potpredsjednik ustvrdio je kako nitko ne bi trebao ucjenjivati energentima. Osim toga, obaveza političara je i smanjiti cijene i pridonijeti rastu životnog standarda, izjavila je Grabar-Kitarović.

Potvrdila je da sutra počinje s konzultacijama o formiranju Vlade.