Sve su rjeđe i sve su vrjednije

Nije rijetkost da se ljudi emotivno vežu za stvari. Ekipa Dobrog jutra našla je čovjeka koji je emotivno je vezan za ponešto neobičnu stvar, za jednu pogrebnu kočiju.

Iz mjesta Kratečkog nedaleko od Siska, potječe pogrebna kočija. Bila je ona nekada uobičajeno vozilo za prijevoz pokojnika, a danas je unikatni primjerak. Kočija je došla iz obitelji Brižić koja je nekad radila takva kola. Gospodin koji ju je izradio zove se Ivan Brižić, a nastala po nekim procjenama 1932., kaže Ivana Čavlović iz DVD-a Kratečko.

Od majstora Ivana kočiju je kupilo Dobrovoljno vatrogasno društvo Kratečko i do danas je njihovo vlasništvo. Sve do '90-ih služila je za prijevoz pokojnika iz Kratečkog i okolnih mjesta, a onda su je zamijenile neke modernije kočije. No vlasnici je se nisu tek tako htjeli odreći. U želji da ona postane izložbeni primjerak, trebalo joj je vratiti izvorni izgled. Za restauratora je to popriličan  posao. Na prvi pogled ova kočija je bila u relativno stabilnom stanju i pokretnom, međutim čim se počelo po njoj kopkati, čistiti, demontirati… otkrila su se oštećenja koja su bila vrlo, vrlo teška. Možda je bio zadnji čas da se počne restaurirati, ističe restaurator Marko Grbelja.

Restauracija je potrajala gotovo dvije godine. No da bi kočija izgledala baš onako kakvu ju je prije osamdesetak godina izradio majstor Ivan, morao je restaurator dosta toga istražiti prije nego što se uopće primio posla. U svijetu postoji sličnih izložaka, no u Hrvatskoj je ona jedinstveni primjerak. Njezini vlasnici upravo iz tog razloga žele da je vidi što više ljudi.  DVD Kratečko djeluje u Parku prirode Lonjsko polje u koje često zalaze turisti, pa bi kočija bila dodatni sadržaj koji bi oslikavao kako se nekada živjelo u Lonjskom polju. No da bi kočija zasjala u punom sjaju u adekvatnom prostoru uz župnu crkvu nedostaje sredstava.

Privremeni smještaj pronašli su u Gradskom muzeju Sisak, na prostoru bivše vojarne Barutane. No to nažalost za nju nije adekvatan smještaj.
Vlaga, oborine… o mnogo čemu treba voditi računa da bi uvjeti smještaja bili prikladni. U suprotnom, kočija propada.  A takav scenarij nitko ne želi. Da je ona itekako vrijedna prepoznali su i u Ministarstvu kulture. S obzirom na jedinstvenost, Ministarstvo kulture napravit će sve u svojoj ingerenciji da se kočija prezentira u Lonjsko polje koje itekako ima svoju vrijednost. Treba se naći zajednički jezik sa Gradom Siskom, zato što je Kratečko na njegovom području i tako riješiti trajni smještaj, kazala je Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku.

Vrijednost kojčije je najviše za vlasnicu, a onda i općenito za Hrvatsku kulturu. Kad govorimo da postoji emocionalna vrijednost ja sam sad s njom emocionalno vezan, nisam nikad vjerovao da ću biti za mrtvačku kočiju emotivno vezan. Kad je to došlo u moj atelje malo me bilo strah, a onda sam se sjetio svih onih filmova, npr. Maratonci trče počasni krug, Tko to tamo peva… Kako su mi prijatelji i kolege dolazili i sve bacali na šalu, tako je ustvari lagano sve postajalo simpatičnije, iskren je restaurator Marko.

Smatra se da je mnoge odvela na neko bolje mjesto, a ovako obnovljena, neko je bolje mjesto i sama zaslužila.