U Nin sletio neobičan turist - graciozan ružičasti plamenac

U Hrvatskoj živi četristotinjak vrsta ptica, a samo na području ninske solane - 250. Ogromnom broju jedinki sad se pridružio i jedan dugonogi unikat. Ružičasti plamenac koji se hrani u ninskom plićaku na opće veselje onih koji su ga vidjeli.

Ovom jedinstvenom gostu očito se jako sviđa Ninski kraj. Vidi se to po tome što dugonogi, graciozni turist uživa u dugim šetnjama obalom. Oni koji su ga prvi ugledali, mislili su da se radi o nekoj drugoj vrsti, odnosno dalmatinskom pelikanu. No, kad je došao vidio sam da je flamingo, kaže fotograf Marin Štulić.

Pticu nije lako uočiti, a pretpostavlja se da je ovamo zalutala zbog guste magle koja je na ovom području trajala danima. Njegovo jato, smatraju stručnjaci, živi u Veneciji. Nesvakidašnja pojava oduševila je i ornitologe. Vidjeti plamenca uživo, rijetka je sreća, za sve. Ovdje se radi o mladoj ptici koja je negdje stara oko tri godine, znači da će u četvrtoj dobiti svoju roza boju, ističe Gordan Lukač, ornitolog u NP Paklenica.

Jata plamenaca žive na Sredozemlju, no brojčano nisu velika. Ovaj nalaz potvrđuje da se populacija povećava, da zaštita tih velikih područja oko ušća rijeka pridonosi da se taj broj lagano povećava i sad se mlada ptica nalazi u boljem staništu i zadržava se preko zime, navodi Lukač.