Znanstvenici otkrili zašto se pingvini ne zalede

Antarktički pingvini žive u dijelu svijeta u kojem se temperature spuštaju i do 40 stupnjeva ispod ništice, a vjetrovi pušu brzinom od 40 metara u sekundi. Iako u tim uvjetima stalno uskaču u vodu i izlaze iz nje na njihovom se perju ne stvara sloj leda i taj je fenomen zainteresirao američke znanstvenike.

Tim sa sveučilišta UCLA predvođen Pirouzom Kavehpourom proučio je njihovo perje i utvrdio da je tajna u kombinaciji ulja kojeg luče i nanostruktura. Zbog iznimne hidrofobnosti njihova perja voda se na površini zadržava u obliku kuglica koje ne otpuštaju toplinu i naprosto se otkotrljaju prije nego što se zalede.

Znanstvenici su otkrili da perje ima minijaturne pore koje zadržavaju zrak i čine površinu hidrofobnom. Uz to pingvini podmazuju perje uljem koje proizvodi žlijezda uz rep. Uočili su da pingvini iz 'toplijih krajeva' poput onih u Čileu i Argentini nemaju tako sitne pore i proizvode drugu vrstu ulja koje nije hidrofobno.

Saznanja bi mogla pomoći u zrakoplovstvu u kojem tvrtke troše milijune na postupke odmrzavanja zrakoplova. Pomalo je ironično da bi ptica koja ne leti mogla jednog dana pomoći zrakoplovima da lete sigurnije, kaže Kavehpour.