Otvorena izložba 'Stolna keramika u Dubrovniku od 14.-17. stoljeća'

Izložba 'Stolna keramika u Dubrovniku: Arheološki nalazi 14.-17. stoljeća' koja prikazuje izbor iz zbirke kasnosrednjovjekovne i novovjekovne keramike i stakla prikupljene istraživanjima stare gradske jezgre Dubrovnika nakon potresa 1979. godine, otvorena je u splitskoj 'Galeriji Dioklecijan'.

Ravnateljica Muzeja grada Splita Narcisa Bolšec Ferri istaknula je kako se na izložbi osim rekonstruirane keramike mogu vidjeti i cjeloviti predmeti koji pokazuju kako su se u to vrijeme ljudi odijevali i što su jeli.

Autorica izložbe i kustosica Arheološkog muzeja Dubrovnik Ljiljana Kovačić rekla je da je izložba rezultat arheoloških istraživanja stare jezgre Dubrovnika nakon potresa 1979. kada su nađene tisuće keramičkih ulomaka od čega je rekonstruirano 200 posuda.
 
Za Split, Dubrovnik, Pulu i sve naše obalne gradove karakterističan je uvoz iz Venecije. Na izložbi su predstavljeni svi radionički centri i svi mogući stilovi talijanskih kasnosrednjovjekovnih i novovjekovnih manufaktura i radionica. Ova će izložba dati pregled kulture stola i življenja renesansnog Dubrovnika, kazala je Kovačić. Autorica likovnog postava izložbe je Ivona Michl.