Završeno snimanje trilogije o Winnetou u Hrvatskoj

Snimanje trilogije o Winnetouu, nastale prema romanima Karla Maya o indijanskom poglavici iz plemena Apača, završeno je u Hrvatskoj, a očekuje se da će nakon dovršetka i u Njemačkoj, u distribuciju krenuti za nešto više od godinu dana.

Filmovi su se u Hrvatskoj snimali 67 dana na dvadesetak lokacija, a tijekom četiri mjeseca na setu je radilo 220 filmskih profesionalaca. Pritom je realizirano više od 30 tisuća noćenja u smještajnim kapacitetima na svim lokacijama snimanja, a projekt je Hrvatskoj donio i izuzetnu turističku promociju.

Riječ je o jednom od najzahtjevnijih međunarodnih projekata u Hrvatskoj ostvarenih u proteklih nekoliko godina, a u turističke svrhe na lokacijama će ostati dijelovi scenografije.
Naša novinarka Nataša Papić Krešić prva je bila na filmskom setu

Prvi film o Winnetouovim avanturama snimljen je 1962., nakon čega ih je uslijedilo još devet. Snimani su na lokacijama Nacionalnih parkova Paklenica, Plitvička jezera i Krka, na Velebitu, u kanjonu Zrmanje i Vrlike. 'Winnetouov povratak' s Pierreom Briceom, glavnim glumcem u serijalu o Winnetouu iz šezdesetih godina, snimljen je 1998.

Režiju za sva tri nova nastavka Winnetoua potpisuje Philipp Stölzl, a glavni scenarist je Jan Berger. U glavnim ulogama su Wotan Wilke Möhring kao Old Shatterhand, Nik Xhelilaj u ulozi Winnetoua, Iazua Larios kao Nscho Tschi, Milan Peschel kao Sam Hawkens, Jürgen Vogel kao Joseph Rattler te Gojko Mitić kao Magua/Tangua. Glume i Csilla Barath Bastaić, Katarina Strahinić, Ivan Ožegović, Bojan Navojec te Marko Cindrić.