Summit Brdo - Brijuni

U Zagrebu je održan regionalni sastanak procesa Brdo-Brijuni na kojemu su se okupili čelnici zemalja jugoistočne Europe. Sastanku, koji su organizirali predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Slovenije Borut Pahor, prisustvovali su svi čelnici zemalja jugoistočne Europe. Počasni su gosti bili američki potpredsjednik Joe Biden, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Zajednička izjava nakon summita i konferencija za novinare:
Zajednička strateška vizija Europe koja je cjelovita, slobodna i u miru
Nakon sedam godina ovo je prvi posjet nekog tako visokog američkog dužnosnika, što upućuje na zaokret SAD-a vezano za jugoistok Europe. Na prvom je mjestu američka potpora inicijativi Baltik-Jadran-Crno more. Usto, sudionici će raspravljati o stabilnosti jugoistočne Europe, velikoj izbjegličkoj krizi te sigurnosnim izazovima s kojima se suočava cijela Europa nakon nedavnih napada u Parizu.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a predsjednica Grabar-Kitarović s njega je poslala fotografiju preko Twittera.

Na sastanku su sudjelovali članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, kosovska predsjednica Atifete Jahjaga i predsjednik Albanije Bujar Nishani. Zbog dolaska velikog broja visokih stranih dužnosnika na zagrebačkim ulicama moraju se poštovati sigurnosni protokoli.

S Bidenom se u Banskim dvorima sastao i premijer Zoran Milanović. Sastanku je prisustvovala i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Susreti u Zagrebu - Biden: Izniman interes SAD-a za regiju


Biden je u Zagreb stigao avionom Airforce 2 sa suprugom Jill Biden. Na Plesu ga je dočekalo mnoštvo novinara, uz dosad neviđene mjere osiguranja - VIDEO

Proces Brdo-Brijuni prije dvije su godine pokrenule Slovenija i Hrvatska kako bi se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizirale prilike na europskom jugoistoku. Inicijativa predviđa da se jednom na godinu okupe predsjednici država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU-a, koja tako i sama postaje sudionikom dijaloga.

Prvi je sastanak na vrhu održan u srpnju 2013. na Brdu kod Kranja. Počasni gost bio je francuski predsjednik Francois Hollande. Godinu dana poslije održan je sastanak u Dubrovniku, a gošća je bila njemačka kancelara Angela Merkel. Treći je održan ljetos u crnogorskom ljetovalištu Budva. Neuobičajeno, zagrebački je summit drugi ove godine.