Kako izgleda raskošan banket za slonove u Tajlandu

Prošlog je tjedna održana jubilarna šezdeseta parada slonova u tajlandskoj pokrajini Surin. Ovaj događaj, poznat i kao 'okupljanje slonova u Surinu' ove je godine, umjesto uobičajenih dvjesto, okupio čak 250 slonova i isto toliko jahača, takozvanih 'mahouta'.

Osim po količini slonova koji su zajedno prošetali gradom, ova je parada posebna i po tome što je za njih pripremljen i buffet; na četiristo metara dugom stolu tim simpatičnim divovima posluženo je čak 67 tona voća.

Čak 250 slonova našlo se pred izazovom kojeg je predstavljalo 67 tona ananasa, banana, šećerne trske, lubenica, kukuruza, krastavaca i meksičkog krumpira, objavile su vlasti u gradu Surinu koji je smješten oko 430 kilometara sjeveroistočno od Bangkoka. Prije 13 godina, kada je 269 slonova pojelo 50 tona voća, događaj je zabilježen u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda.

Istoimena pokrajina Surin stanište je gotovo polovice slonovske populacije Tajlanda. U toj zemlji pripitomljeno je oko 4000 slonova, dok ih oko 3000 živi u divljini. Više o ovoj paradi koja ima za cilj očuvanje tradicije suživota sa slonovima pogledajte u prilogu emisije 'Život je lijep'.