Bruckner za HRT: Dio francuskih muslimana odlučio se odcijepiti od društva

Glasoviti francuski pisac i filozof te jedan od najutjecajnijih europskih intelektualaca Pascal Bruckner ekskluzivno je za HRT komentirao strašan pokolj u Parizu, događaje i život u Francuskoj. S njime je razgovarao reporter Damir Matković. 

Matković: Kako objašnjavate tužnu činjenicu što su francuska djeca, dakle rođena i odrasla u Francuskoj, ubila drugu francusku djecu? Što se dogodilo?

Bruckner: Svi Francuzi kao da ne žive u istom dobu. Jedan dio francuskih muslimana, svakako druga ili treća generacija, odlučio se odcijepiti od francuskoga društva, više ne dijeliti vrijednosti Republike - jednakost i slobodu. Prihvatili su vjerski radikalizam koji potpiruju imami, internet i oblik islama koji dolazi iz Saudijske Arabije, a to je vehabizam ili salafizam.

Predložili ste prilično stroge mjere protiv...

Protiv unutarnjeg neprijatelja.

Osobito protiv islamističkih fanatika.

Nisam ih samo ja predložio. I lijevi i desni složili su se da je potrebno uvesti određene mjere zbog kojih bi prije petnaest godina urlali da su fašističke: prognati radikalne imame, oduzeti državljanstvo najopasnijim osobama, uvesti elektroničke narukvice za osobe na uvjetnoj slobodi, izolirati najopasnije džihadiste. Sve to predlažu i ljudi iz vlasti. Ali te smo ekstremne mjere predložili samo zato što je situacija postala veoma teška.

Mislim da trebamo poduzeti brojne mjere, i to hitno. Prva je da se nagodimo s muslimanima u Francuskoj kao što je Napoleon učinio sa Židovima. Znači da u Francuskoj moramo napraviti muslimanski vjerski institut kako bi se imami obrazovali kod nas, kako bi džamije financirala država Francuska, a ne više Alžir, Maroko, Tunis, Turska ili Saudijska Arabija. Osobito ne Saudijska Arabija! To bi značilo da bi imami morali prisegnuti da će čuvati načela Republike. Tako je u Rusiji. To je vrlo korisna mjera. Islam se zaista treba ukorijeniti u francusko tlo.

Što društvo treba ili može učiniti kako bi spriječilo da novi teroristi odlaze boriti se u Siriju ili drugamo?

To je u prvom redu zadatak imama u džamijama. Moraju prepoznati vjernike koji skreću u radikalizam i razgovarati s njima te eventualno o njima obavijestiti policiju. I obitelj mora raditi na tome. U Francuskoj u nekoliko bolnica postoje odjeli na kojima te mladiće i djevojke na neki način pokušavamo urazumiti, to jest navesti ih da razumno prakticiraju svoju vjeru. Također, nužne su mjere represije.

Cijeli Matkovićev razgovor s Brucknerom: