Svakom četvrtom djetetu u Europi prijeti rizik od siromaštva

Siromaštvo je svakodnevnica mnoge djece u Europskoj uniji gdje čak svakom četvrtom djetetu prijeti rizik od siromaštva i socijalne isključenosti. Zastupnici Europskog parlamenta 24. studenog usvojili su rezoluciju u kojoj se traži od članica da osnaže napore u borbi protiv dječjeg siromaštva.

Prema UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta, sva djeca imaju pravo na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, dom, igru i uravnoteženu prehranu. Međutim, niti u Europi stanje nije u skladu sa željama. Prema podacima Eurostata, u 2014. oko 26 milijuna djece prijeti rizik od siromaštva i socijalne isključenosti, što predstavlja 27,7 posto djece unutar 28 zemalja članica Europske unije.

Određen broj djece živi u siromaštvu u svim državama članicama, međutim, postotci se značajno razlikuju. Najveći rizik od siromaštva je u Rumunjskoj (51%), Bugarskoj (45,2%) i Mađarskoj (41,4%), dok je najmanji u Danskoj (14,5%), Finskoj (15,6%) i Švedskoj (16,7%). Hrvatska spada negdje u sredinu ljestvice, s 29% djece kojoj prijeti rizik od siromaštva.

Osim nemogućnosti da se pokriju osnovne potrebe, siromaštvo je povezano sa socijalnom isključenošću i manjim pristupom zdravstvenim uslugama i obrazovanju. 

Stoga su 24. studenog zastupnici Europskog parlamenta usvojili rezoluciju u kojoj se traži od država članica da djeca budu prioritet u svim mjerama koje se donose. Jedna od preporuka je da se djeci svih uzrasta omogući besplatno i kvalitetno javno obrazovanje.

Države članice moraju osigurati pristup obrazovanju, zdravstvenim uslugama i socijalnim službama za djecu, te njihovim obiteljima. Također, države članice trebaju rješavati nezaposlenost i promicati sigurnost radnog mjesta, uravnoteženu prehranu i adekvatan smještaj, upozorila je zastupnica Inês Cristina Zuber.