I na 12. katu možete imati vrt

Minijaturno bilje na minijaturnom balkonu na 12. katu jedne zgrade u Novom Zagrebu. Kao da stanujete na oblacima s prekrasnim pogledom na jesenske parkove, posebno Park mladenaca u Sigetu.

Ne mari urbana vrtlarica Tatjana Pavlović za magličast sivi dan. Uz prvu jutarnju kavu uživa u zanimljivom društvancu oko sebe. Tu su maslina, naranča, mandarina, i to ravno s Neretve. Limun, ljute papričice, limeta, tu je i mini naranča, sibirski limun, ružmarin... imam čak i grčku mentu, nabraja Tatjana.

No kada se Tatjana prije tri godine otisnula u vrtlarsku pustolovinu, ovaj je balkon izgledao malo drugačije. Prvo je počela saditi povrće – mini rajčice, paprike, tikvice… Sve se posušilo, a kad se vratila s mora umjesto povrtnjaka na balkonu je našla golubinjak. Tada je shvatila da povrće na južnom balkonu ne može uspijevati.

Nije se predavala. Posebno kada je na Facebooku slučajno naletjela na kaktuse. Tada se pred njom otvorio jedan čudesan svijet. Bila je to ljubav na prvi pogled. Počela je skupljati kaktuse, što kupovinom što razmjenom, a sada već ima i svoje sjeme. Gotovo je nevjerojatno da nešto tako maleno i na prvi pogled obično može u čovjeku pobuditi toliko divnih emocija, kaže Tatjana. Najljepši cvijet na svijetu ima kaktus.

Balkon okrenut prema jugu, prepun je upravo južnog voća, cvijeća i začinskog  bilja. Na samo 4 'kvadrata' odvija se dinamičan život veći dio godine. Osim zimi kada zbog niskih temperatura južno bilje ipak seli unutra. Najljepše je kad pogledate između proljeća i jeseni. U proljeće od jednog listića sukulentskog može na ljeto nastati cijela biljka, iz jedne šalice kave koju ja znam iskoristiti za te listiće imam jednu cijelu teglu.

Tatjana kaže da je grad pun zelenila i parkova, a zagrebački balkoni uglavnom prazni ili pretrpani svim i svačim osim cvijećem. Velika joj je želja da se to promijeni. Apelira na sugrađane da nabave pristupačne kaktuse i tako uljepšaju zagrebačke balkone.

I bit će ljepše, sigurna je Tatjana. Jednom kada postanete ovisni o toj posebnoj ljubavi, nemoguće je stati, nemoguće je ne osjetiti želju da njome pokušate uljepšati još čiji kutak svemira.