50 godina Folklornog ansambla Linđo

Na Stradun kojim se jedva prolazilo ovo ljeto stiglo je doba pustog grada. No da je Dubrovnik grad pjesme i plesa podsjeća ovih dana Folklorni ansambl Linđo koji svoj jubilej - 50 godina postojanja slavi cijeli tjedan.

Čak ni u ratu - nisu prestali - "balat". Trenutačno ''bala'' tristo članova, ali kada im se pridruže sve generacije, koje su prošle kroz Linđo, riječ je o tisućama Dubrovčana.

Jedno od blaga Linđa je i 1500 izvornih nošnji iz cijele Hrvatske. U njima su plesali u Gradu na Ljetnim igrama, ali i na turnejama diljem svijeta. Nisu bili jedino u Africi i Kini - no tek im je 50 godina.

Dubrovačka ekipa zavirila je u Lazarete na probu pred njihov veliki nastup. Bili su i u kazalištu Marina Držića te zabilježila kako je prošla svečana projekcija dokumentarnog filma o radu ansambla Balaj, Linđo koji potpisuje Tonko Jović.

Ovih dana okupljaju se u Lazaretima linđovci svih naraštaja koji su od 1965. pa sve do danas svojim nastupima pokazivali bogatstvo i raskoš narodnih plesova cijele Hrvatske. Za veliku proslavu pripremaju se mladi i oni koji su Linđu dali najbolje godine svoje mladosti.

Nošnje su velika i neprocjenjiva vrijednost Linđa. Mahom su sve originali rađeni u svim krajevima. U riznici Linđa su, među ostalim, nošnje za šokačke plesove koje su rađene u Vukovaru. Konavoske nošnje imaju originalne pregače koje su stare i do stotinu godina.

Sulejman Muratović osnovao je folklorni ansambl Linđo posve neplanirano, kada je u Dubrovnik stigao na odsluženje vojnog roka. Kaže da je počelo slučajno, ali kako se u Linđu uvijek dobro radilo nije slučajno ostao i opstao punih 50 godina.
Filmom Balaj, Linđo Tonko Jović Linđovce podsjetio je na sve godine i nastupe u zemlji i svijetu. Ovo je meni treći put da sam radio priču o Linđu. Prvi put da sam govorio o generaciji koja sada nastupa u Linđu. Pjeva i pleše. U vrijeme novih medija i ludog ritma još ima klinaca koji dolaze na trening, oni to zovu trening a ne proba, voditelj im je trener a nije voditelj.  Preko kompjutera se dopisuju, uče korake…
U Linđo se dolazi radi druženja, zafrkancije, a to je ono što mladom čovjeku treba, kaže Mario Lale. No i radi očuvanja tradicije kako govori Ivona Šoša koja je u Linđu pet godina, a prije nje članovi su bili i njezini roditelji i baka. Svi su oni u Linđu stekli velika prijateljstva. Jednom linđovac - uvijek linđovac pravilo je koje ih drži na okupu već 50 godina.

I Ana Brbora Hum plesala je u Linđu i ostala emotivno vezna uz njega, a prijateljstva stvorena u njemu njeguje još i danas. Dubravki Šimunović Linđo je ušao u sve pore, a kad zapleše zaboravlja na svoje godine.

A plesat će u petak zajedno linđovci svih naraštaja na velikoj središnjoj priredbi obilježavanja polustoljetnog djelovanja.