Konzultacije o mandataru u četvrtak - procedura za Sabor

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je od predsjednika Državnoga izbornog povjerenstva Branka Hrvatina službene rezultate izbora. Konzultacije s parlamentarnim strankama o novom mandataru počinju u četvrtak 26. studenog, najavljeno je na Pantovčaku.

DIP je donio odluku o konačnim službenim rezultatima izbora za Hrvatski sabor, a Ustavni sud potvrdio da je postupak proveden u skladu s Ustavom i zakonom. Objavom u Narodnim novinama počinje teći ustavni rok od 20 dana do kada se saborski zastupnici trebaju okupiti na prvoj sjednici.

Konzultacije s parlamentarnim strankama će, prema riječima glasnogovornika predsjednice Luke Đurića, trajati vrlo kratko - sve bi trebalo završiti u jednome danu.

Proceduru oko izbora predsjednika Sabora pojasnio je SDP-ovac Peđa Grbin, predsjednik saborskog Odbora za ustav i poslovnik.


Ako se Most uskoro ne dogovori, posla bi mogao imati Ustavni sud. Prema Ustavu "Sabor se konstituira izborom predsjednika na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina zastupnika". Naime, u javnosti su se već počele javljati dileme oko toga što prva sjednica znači - je li to okupljanje zastupnika, mora li to biti konstituirajuća sjednica i što ako se na njoj ne okupi većina zastupnika?