U četiri hrvatska grada održan maraton u crtanju stripa

Punih 11 godina u svijetu, a posljednjih šest u Hrvatskoj zaljubljenici u crtanje stripa okupe se na nesvakidašnjem natjecanju - 24-satnom maratonu u crtanju stripa.

Bez obzira na životnu dob, spol te tehniku kojom izrađuju svoj strip svima je isti cilj - u 24 sata odgovoriti na zadanu temu i predati 24 stranice stripa. Kako bi zadatak bio još teži naslov teme stiže neposredno prije početka maratona, stoga je je 196 crtačica i crtača proteklog vikenda u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli moralo pokazati sav svoj talent. 

Maratonsko crtanje stripova, pri čemu svaki sudionik ima cilj nacrtati 24 stranice, vježba je (ili disciplina) koju je smislio Scott McCloud kao test i analizu vlastitih mogućnosti. Crtajući tom brzinom ne dobijaju se uvijek stripovi profesionalne razine, ali je svakom sudioniku omogućeno da vidi kako radi pod pritiskom i rezultat je nerijetko oslobađajući: spontani, jasni i čisto ispripovjedani stripovi.

Vježba je, usto, jednako korisna profesionalcima kao i početnicima ili potpunim amaterima pa se ne treba čuditi što su je kroz godine prihvatile i prošle tisuće ljudi. Sanda Grgas Prkić pokazat će vam koliko su u tome bili uspješni Splićani.