U 24 sata do mobilne apikacije

Uzbuđenja ovog vikenda nije manjkalo na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike (FOI). Po drugi su puta organizirali zanimljivo natjecanje pod nazivom 'Ready, steady, code!'.

Riječ je o tzv. hackathonu – 24 sata intenzivnog programiranja. Varaždinsko natjecanje ima najveći fond nagrada u Hrvatskoj, a ove godine sudjelovalo je deset ekipa – studenata, ali i učenika.

Tim od troje ili četvero ljudi, jedan zadatak i samo 24 sata da se izvrši. Scenarij kao iz nekog akcijskog filma, no to je zapravo osnovno obilježje natjecanja 'Ready, steady, code!'.

Temu aplikacije koju moraju razviti doznaju netom prije početka. To se ne može napraviti bez dovoljno znanja i naravno motivacije. U 24 sata bez spavanja i odmora to je zbilja teško. Počne se i griješiti, ali to su mladi ljudi koji to zbilja naprave jako dobro, ističe Neven Vrček, dekan FOI-a. Ove godine tema je bila paintball.

Zadatak je izvediv, no naravno ne sve, ali to i je poanta hackathona da morate izabrati što ćete napraviti, a što ne. Jako nam se sviđa što izlazi iz nekakvih standardnih okvira mobilnih aplikacija, ovo je zapravo malo 'out of the box', iskren je Zoran Antolović, student FOI-a. Kako sati odmiču, umor čini svoje. Za spavanje vremena nema, pa se valja snaći. Ponekoj ekipi je sve što je moglo krenuti naopako i krenulo, ipak do jutra su većinu toga riješili. Kad riješe kriznu situaciju svima poraste motivacija te ih drži budnima do jutra.

Kad sat odbroji 24 sata, natjecanje je završeno, a posla se prima žiri. Procjenjuje se je li tema pogođena, kako je tehnološki i na kojem nivou riješena, kakvo je korisničko sučelje te koliko je jednostavna za korištenje i kako je dokumentirana. Objasnio je Viktor Olujić, član žirija.

Na svakom hackathonu tim dobije listu zadataka i na toj listi treba filtrirati one koji su najvažniji za tu temu i mislim da smo mi to ovdje čak i uspjeli i zato smo dobili prvo mjesto, objašnjava Mario Novoselec, FOI, član.

Iza svih 10 timova je neprospavana noć, ali velika avantura i naravno - uspjeh.