Čokolada će u budućnosti biti zdrava i nekalorična - ali ne i fina

Uskoro će doći do novog načina konzumiranja čokolade koja će postati zdrava, nekalorična i dobra za srce, ali je više neće biti zabavno jesti jer će se proizvoditi u obliku tableta, pišu britanski mediji.

Ekstrakt kakaa, flavanol, po brojnim znanstvenim istraživanjima poboljšava cirkulaciju i pomaže zdravlju srca. Stoga dio proizvođača slatkiša želi upotpuniti proizvodnju dodacima prehrani koji uključuju flavanole.

Tablete su već odobrile europske zdravstvene vlasti koje su kazale da one mogu pomoći u očuvanju zdravlja srca. Tvrtka Cellebaut koja čokoladom opskrbljuje sladolede Magnum kazala je da će se udružiti s francuskim proizvođačem dodataka prehrani Naturexom kako bi proizveli i prodavali ekstrakt flavanola.

Prije njih slično je učinio Mars koji sada razmišlja o europskoj prodaji kapsula i prašaka flavanola nakon što od 2010. u SAD-u prodaju takve dodatke pod imenom CocoaVia. Sav znanstveni posao je učinjen, dakle stavljanje na tržište trebalo bi ići brzo, rekao je Olivier Rigaud iz francuskog Naturexa. 

Da bi dobili potrebnih 200 miligrama flavanola ljudi danas moraju pojesti dvije štangice crne čokolade, što znači da konzumiraju oko 350 kalorija i 20 grama masnoća. Ako bi se radilo o mliječnoj čokoladi, morali bi pojesti četiri štangice što bi značilo 900 kalorija i 50 grama masnoća. Tablete bi omogućile veću količinu flavanola bez dodatnih kalorija i masnoća zbog kojih se čokolada nalazi na popisu nezdrave hrane.