U šetnji Istanbulom s Darijom Šarićem

Istanbul, jedini grad koji se proteže na dva kontinenta, spaja istok i zapad, doslovno i u prenesenom značenju, već je dvije godine dom hrvatskoj košarkaškoj zvijezdi Dariju Šariću. Pa nije ni čudno što se ovaj rođeni Šibenčanin u ovom 15-milijunskom gradu snalazi kao riba u vodi.

U Istanbulu živi već drugu godinu i kaže da mu je dobro. Naučio je i neke turske riječi. No s prometnim kolapsom, koji je u Istanbulu svakodnevica, već je teže. Od mog stana do dvorane treba 8 minuta, a ako je gužva onda 35 minuta, s tim da ovdje i nisu prave gužve.

Zato je nezaobilazno ispijanje kave, i nama dobro poznat običaj. Ali u Istanbulu piješ 'pravu tursku kavu', smije se. Nije ljubitelj turske kuhinje, jer je masnija od one na koju je navikao, ali Istanbul je veliki grad pa možeš uvijek naći talijansku kuhinju, koja mu najviše odgovara s obzirom da sam iz Dalmacije. Ponekad i sam nešto jednostavno pripremi – uglavnom piletinu i rižu.

Odlazak na tržnicu za vjerojatno najvišeg Hrvata u Istanbulu posebno je iskustvo pa smo iskoristili priliku kako bismo nešto naučili o poznatom turskom cjenkanju. Što se tiče cjenkanje, treba bit uporan, savjetuje Dario, moramo glumit da smo 'taf'…

Turci se ne daju prevarit pa kako god okreneš, oni prođu bolje. No Dario je pun riječi hvale za svoje domaćine. Stvarno su radišni i dobri. Nisu svi Turci kako se u Hrvatskoj spominje, muslimani. To su ljudi koji su europski orijentirani…  za zezanciju, tako da nikad nisam imao problema zbog šale. Dapače, prepoznaju ga na ulici i kako Dario kaže daju podršku i kad igraš dobro i kad igraš loše.

Iako je posljednji nastup za hrvatsku reprezentaciju ostavio gorak okus, veseli se novim utakmica koje će odigrati za Hrvatsku, a zatim možda i promjeni adrese. Bez obzira što ekipa ovdje igra malo slabije, sretan sam ovdje. Nadam se da ću u NBA sljedeće ljeto, ali prije toga želim napraviti neki uspjeh s Efesom, kaže o svojim profesionalnim planovima.

Takav je život sportaša, taman kad se navikneš na sve prednosti i nedostatke života u gradu poput Istanbula, počinje novo snalaženje. S obzirom na njegov talent još ćemo ga dugo moći posjećivati diljem svijeta.