6. Međunarodna revija lutkarstva - 'Lutkokaz'

6. Međunarodna revija lutkarstva - Lutkokaz ugostit će od 25. do 28. studenog u Osijeku lutkare iz Slovačke, Slovenije i Srbije.
Ovogodišnji festival otvara Kazalište mladih Novi Sad s predstavom 'Kako je otkriveno letenje' nagrađenom za animaciju na ovogodišnjem PIF-u. U predstavi namijenjenoj školarcima i svima koji se tako osjećaju jednoj dugoklјunoj i dugomislećoj rodi jednoga je dana pala na pamet malena misao, koja ju je od tog trenutka svakodnevno intrigirala. Bila je to misao o letenju.

Od gostujućih predstava, tu su brze i duhovite 'Ginjolske varijacije', studenata lutkarstva Kazališne akademije u Bratislavi te 'Priča na gumbe' Lutkarskog kazališta Zapik iz Ljubljane, duhovita, zabavna i nagrađivana predstava za sve starije od četiri godine u kojoj cirkuski gumbi plešu po štriku i gutaju mačeve, nacrtani dječak pokušava puštati zmaja, dok... nećemo vam previše otkrivati.

Od domaćih predstava publika će moći uživati u 'Kumi Smrt', koja otvara pitanje: 'Ima li života prije smrti?' i 'Ni'ko kao ja' intimnom i emocionalnom susretu animatora i lutke javanke, potom zanimljivom spoju pokreta i animacije u predstavi 'O Tolstoju i lavovima i pustim otocima' te duhovitoj i dirljivoj priči za malene o prevladavanju strahova 'Mjesečina'.


Uz predstave, u sklopu Lutkokaza će se održati pet radionica međunarodnih lutkarskih stručnjaka Pavela Uhera, Andreja Pachingera, Elene Lindtnerove, Eve Farkašove i Jelene Sitar Cvetko.

Ovogodišnji Lutkokaz posvećen je Zvonku Festiniju koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom lutkarstvu kao redatelj, dugogodišnji čelnik hrvatske UNIMA-e, predsjednik Umjetničkog savjeta PIF-a, selektor brojnih festivala, predavač na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i motor pokretač lutkarskih događanja. Umjetnička akademija zahvalit će mu se programom 'Zvonko Festini - suradnik i prijatelj'.

Raspored predstava i događanja:
Srijeda, 25. studenoga 2015.
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
18 sati – OTVARANJE - Kako je otkriveno letenje, Kazalište mladih Novi Sad (Srbija)
Četvrtak, 26. studenoga 2015.
UAOS
17.30 "Kuma Smrt", UAOS
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
19 sati – Ginjolske varijacije, Lutkarski odsjek VŠMU (Slovačka)
20.30 sati – Ni'ko kao ja, UAOS
Petak, 27. studenoga 2015.
UAOS
12.00 sati – prezentacija radionice Predmeti u ulogama i odnosima
Barutana
17.30 sati – O Tolstoju i lavovima i pustim otocima, UAOS
UAOS
18.30 sati – Priča na gumbe, Lutkarsko kazalište Zapik, Ljubljana (Slovenija)
19.15 sati – Mjesečina, UAOS
20.00 sati – „Zvonko Festini – suradnik i prijatelj“
Subota, 28. studenoga 2015.
UAOS
9-12 sati - PREZENTACIJA RADIONICA
Barutana
20.00 sati – Duga, UAOS


Čast da zatvori ovogodišnji Lutkokaz dobila je predstava 'Duga', prva predstava Umjetničke akademije u Osijeku koja je ušla u konkurenciju PIF-a, odmah osvojivši nekoliko nagrada. Predstava, nastala po motivima novele Dinka Šimunovića govori o nepristajanju na kompromise i zakone primitivne okoline.

O predstavi su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili Tamara Kučinović i Nenad Pavlović, asistenti na Umjetničkoj akademiji Osijek (UAOS).