Kako nastaju japanske kazališne noh maske

Fasciniraju vas japanske noh maske? Uoči prezentacije njihove izrade u Hrvatskom školskom i Etnografskom muzeju, u studiju Dobrog jutra gostovao je majstor drvoreza i pokazao ovu vještinu. Kitazawa će održati predavanje i prezentaciju izrade maski - umjetnost izrade japanskih kazališnih noh maski.

Maske su nezaobilazni element u tradicionalnom japanskom noh kazalištu koje potječe još iz 14. stoljeća. Maske se najčešće izrađuju od japanskog čempresa/cedra (hinoki) i premazuju prirodnim bojama. Masku u pravilu nosi samo glavni lik u drami, no ponekad ih nose i sporedni likovi kako bi im se dala obilježja spola, starosti, staleža i dr. 

Suvremene maske nastaju kao kombinacija stoljetnih tehnika i preciznog majstorstva. Jedan jedini blok japanskog cedra (hinoki) uz pomoć gipsanog modela, dlijeta, boja i majstorskih ruku, postaje maska kojoj glumci na sceni udahnjuju život.
 
Više o ovoj tradiciji u emisiji Dobro jutro, Hrvatska pokazao je Hideta Kitazawa, majstor drvoreza specijaliziran za izradu maski i šintoističkih hramova, uz pomoć prevoditelja Tomislava Mikuljana iz Veleposlanstva Japana u RH.

Kitazawa je maske je počeo izrađivati 1993. godine pod vodstvom majstora Michihiko Ito. Primio je mnoge nagrade a 2014. godine gradonačelnik grada Katsushika (Tokio) dodjeljuje mu titulu majstora drvoreza. Svoje radove izlagao je u Japanu i izvan njega, njegove festivalske nosiljke i prijenosni hramovi (o-mikoshi) koriste se u svim dijelovima regije Kanto, a maske koriste mnogi noh i kyogen umjetnici.

Majstor aktivno surađuje i sa stranim izvođačima kako bi, osim tradicionalnih, stvorio i suvremene maske. Suradnja s kazalištima Nohgaku i Yugen pronijela je njegove maske do Pekinga, Londona, Pariza.