'Priče iz salačkih komina'

Svaku pravu feštu u Dubrovačkom primorju začini linđo. Ispred župne crkve na Osojniku, u organizaciji mjesnoga KUD-a 'Sveti Juraj' već petu godinu pričaju se 'Priče iz salačkih komina'.

Najvažniji događaj u dubrovačkom kraju, onaj ki dohodi nami jednom na godištefesta je dubrovačkoga zaštitnika i parca (zagovornika) svetog Vlaha. To su običaji koje Sočani stoljećima već održavaju. Mi smo prikazali kako je bilo u stara vremena, kako su se ljudi spremali, kako su na Kandeloru muški pucali u kopsicu, objašnjava Nikolina Trojić iz KUD-a 'Sv. Juraj' iz Osojnika. Žene pripremaju hranu, ventaju, sve najljepše što imaju sređuju, pripremaju se… dodaje Marija Trojić.

Uz prigodni igrokaz kako Sočani u Gradu nakon feste idu na objed u svojih, kako dočekuju prijatelje iz Konavala i Hercegovine, izloženi su i stari alati bez kojih je u tom kraju život bio nezamisliv. A pripremala se i hrana u kojoj su uživale stotine posjetitelja, ponajviše u sočivu bobici, koja je najbolja dobro začinjena maslinovim uljem. Nije, naravno, izostao ni stari dubrovački kolač pandišpanj, parcu u čast. Ipak, posebnu pozornost privuklo  je vježbanje izvijanja barjaka koji se s velikom čašću i ponosom nosi u procesiji Stradunom. Kad zazvone zvona na crkvi trombunjeri pucaju, mi se skupimo. Prvo idu trombunjeri, barjaktar za njima. U koloni idemo putem preko Čavla, pojasnio je Niko Trojić.

Cijelu godinu Sočani bi se pripremali za taj događaj, da se u Gradu prikažu u najboljem svijetlu. A pošli bi obvezno i na sajam. Pogledat kakvu sansiju, kakve ubruse, bilo što što nam treba. Vazda bi se nešto našlo, ističe Marija.

Iako ni selo nije što je nekad bilo, 'Priče iz salačkih komina' čuvaju tradiciju, pradjedovske običaje i višestoljetne svetinje.