Jug Afrike – spoj modernog i tradicije

Dvije Ivane, Knežević i Rajković vole putovati, k tome vole uzbudljiva putovanja, izazovna i neobična. Posjetile su Viktorijine slapove, pustinju Namib, a prelijepe fotografije prirode, životinja, ali i stanovnika tih krajeva govore više od riječi.

O svom putovanje kažu:

Putovanje je počelo 14. rujna letom iz Budimpešte za Cape Town od kuda počinje naša neobična avantura. U Cape Townu ostajemo četiri dana. Obilazimo grad, vinske podrume, botanički vrt, Camps zaljev, Boulders plažu s pingvinima i rt Dobre nade – najjužniju točku Afričkog kontinenta. Zadnji dan ostavljamo za ronjenje s morskim psima. Nakon toga putujemo prema Windhoeku, glavnom gradu Namibjie od kuda hvatamo transfer do Swakopmunda gdje ostajemo pet dana kako bi obišli pustinju Namib.

Nakon Swakopmunda krećemo prema Etoshi parku kako bi uživali u velikoj petorci i ostalim životinjama. Usput zastajemo kako bi obišli Himba pleme koje još uvijek živi na primitivan način. Nakon pet neobičnih dana i  druženja s mnoštvom različitih životinja krećemo na 24-satno putovanje prema Zambiji gdje ostajemo tri dana i obilazimo veličanstvene Viktorijine slapove te se upuštamo u razne adrenalinske pothvate kao što je ronjenje s morskim psima.


Vožnja quadovima po Namib pustinji. Dva sata vožnje po pješčanim dinama koje se na kraju horizonta stapaju s oceanom, a  za kraj smo imali serviran šampanjac uz nezaboravan zalazak sunca.


Safari po Etoshi parku i 'lov' na veliku petorku. Prekrasan osjećaj je biti toliko blizu životinjama. Vidjeti kako slonovi prelaze cestu, žirafe jedu s drveća, antilope se sakrivaju u hladu, lavica mirno promatra svoju lovinu, a hijene gledaju što bi mogli nekome otuđiti.


U Zambiji su bile na tzv. walking safariju. U početku nam nije bilo nešto posebno jer smo samo iz daleka mogli promatrati životinje, kad bi krenuli prema njima one bi pobjegle. Međutim u jednom trenutku prilazi nam nosorog s bebom koji je na 2 m udaljenosti od nas. Iako nas čuvaju dva zaštitara, od kojih jedan ima pušku, svejedno nas hvata panika te se brzim hodom sklanjamo u stranu. Zaštitari nas upozoravaju da ostanemo mirni i da ne radimo nikakve brze pokrete. Nakon prvog straha koji nas je uhvatio smireno ih gledamo i uživamo u nevjerojatnoj sreći koju smo imali jer su nam tako blizu prišli. 


U Africi smo se podsjetili da iako ponekad nemate mnogo, materijalne stvari nisu najbitnije za sreću. Ljudi su posvećeni životinjama koje ih okružuju, a biljke imaju posebnu važnost u njihovom životu, te ih koriste u svakodnevnici, za prehranu, kreme, čajeve… Iako je Afrika poprilično europeizirana, i dalje postoje tradicionalni običaji koji se njeguju, posebice u plemenima.