'Mala scena' gostovala u Beču

Zagrebačko kazalište Mala scena uspješno je sinoć gostovalo u kazalištu Akcent (Akzent) u Beču s operetom Ivana plemenitog Zajca 'Momci na brod' u režiji Snježane Banović.

U glavnim ulogama nastupili su mladi, ali već afirmirani pjevači, studenti Muzičke akademije u Zagrebu. Publika je predstavu odlično primila, a izvedena je uz titlove na njemačkome jeziku. Gosotovanje su omogućili hrvatsko veleposlanstvo u Austriji, ministarstvo kulture RH, grad Zagreb i Zaklada Hrvatska kuća i kulturno sportsko društvo "Zagreb" u Beču.

Komična jednočinka 'Momci na brod', prva opereta velikog skladatelja, dirigenta i glazbenog pedagoga Ivana pl. Zajca praizvedena je u bečkom Karlsteatru (Karlstheatru) pradavnog 15. prosinca 1863. Bilo je to prvo izvođenje nekog Zajčeva djela u gradu u kojem je živio i djelovao osam godina, od 1862. do 1870. godine. Na repertoaru se održala pet sezona i doživjela više od 60 izvedbi. "Momci na brod" ujedno je i prvo u nizu Zajčevih djela izvedenih u zagrebačkom  gornjogradskom kazalištu 1867. godine.


Ta produkcija kazališta Male scene iz Zagreba, uz orkestar Muzičke akademije, izvedena je pod sigurnom dirigentskom palicom maestra Zorana Juranića. Vrlo sam zadovoljna uspjehom predstave, pjevači i glumci bili su sjajni, a publika je bila odlična. To nam je bila zadnja predstava i jedna od tri najbolje do sada, izjavila je nakon predstave redateljica Snježana Banović.

Jako sam sretna, publika je bila oduševljena predstavom, rekla je producentica Vitomira Lončar i izrazila veliko zadovoljstvo što se Mala scena ovom operetom predstavila u Beču, gdje je Zajc nekad djelovao i živio. U tom scensko glazbenom djelu mlada pjevačka i glumačka energija studenata zagrebačke Muzičke akademije ulazi u dijalog s autorom, žanrom, ali i našim vremenom toliko različitim od Zajčevog. Sadržaj je isprepleten hvalisavim mornarskim pričama i ljubavnim zavrzlamama, a kada se stvari razjasne, brod može isploviti.

Predstava je premijerno izvedeno u Maloj sceni u Zagrebu 16. prosinca prošle godine u povodu 100. obljetnice smrti Ivana pl. Zajca, prema libretu Vladana Švacova. Operetu je režirala Snježana  Banović, scenografiju je osmislila Dinka Jeričević, kostime Denisa Pecotić i Emina Kušan, koreografkinja ja Ljiljana Gvozdenović, a producentica Vitomira Lončar.