Laureati 13. ZFF-a

Mađarski film "Šaulov sin" redatelja Lasla Nemeša pobjednik je u dugometražnoj konkurenciji 13. zagrebačkog filmskog festivala, dok je publika za svojeg favorita izabrala francusko ostvarenje "Novi klinac" Rudija Rosenberga.

Napeti mađarski triler o holokaustu  "Šaulov sin", prvi je Nemešov film, a već je u Cannesu odnio čak tri nagrade. Na ZFF-u je bio u konkurenciji s 13 dugometražnih naslova, no odluka žirija bila je jednoglasna.

Zbog svoje snage, jezika, toliko je redatelj precizan u pričanju priče, dizajn zvuka je jedinstven i bogat, i to je film koji se pogleda jednom i zarobi te. Živjet će u tebi. Ne nužno na ugodan način. To i je bogatstvo filma.Pobjednik je odabran ponajprije zbog moćne režije, odskakao je od ostalih filmova po kvaliteti i načinu na koji je ispričana priča. Sve je na visokoj razini, s obzirom na to da je to redateljev prvi film, kazala je Jessica Woodworth, članica žirija.

Francusko-marokanska redateljica Nora El Hourch  pobijedila je u kategoriji kratkog filma s prvijencem "Nekoliko sekunda". U samo 16 minuta ispričala je potresnu priču o pet djevojaka u pariškom domu za nezbrinutu djecu koje žele promijeniti svoj život.

I hrvatski autori odmjeravaju svoje snage na ZFF-u. Među 11 kratkih filmova, najbolji je "Zvjerka". Žirija se posebno dojmila neobična tema filma.

U devet dana na ZFF-u je prikazano više od 100 filmova iz cijeloga svijeta, a nedjelja je rezervirana samo za najbolje.