Od naočala do novog nakita

Zrno kreativnosti, prstohvat poduzetnosti i pokoji komadić otpada ponekad su dovoljni da se pokrene mala radionica nakita.


Perle i privjesci – najčešće ćete vidjeti nakit izrađen upravo od njih. No, ne i kod Sanje Modrić Žižić, nezaposlene profesorice likovne umjetnosti. Ona će nakit stvoriti od dioptrijskih stakala.

Sada stakla otkupljuje kao industrijski višak i lom, dok je na početku skupljala stakla od prijatelja. Debljina stakla često joj probudi ideju kakav bi oblik mogla izraditi. Da ih ne zaboravi, sve ideje - nacrta.

Nakon što oblik skicira sijedi strojna obrada. Prvo centrira leću, nakon čega slijedi strojno brušenje. Proces brušenja i poliranja leće traje nekoliko minuta. Sanja je probala i ručno piliti leću, no nije dobila gladak privjesak. Zato se nastavila služiti strojevima. Nakon strojne obrade leća se vraća u Sanjine ruke. Kliješta, rašpa za nokte i krpica dioptrijskoj leći daju završni sjaj. Na stakleni privjesak treba dodati kopčicu i lančić.

Ovakvo recikliranje dioptrijskih naočala jedinstveno je u svijetu. Posebnost Sanjine kolekcije je i fotonakit koji ovisno o okružju u kojem se nalazi mijenja boju. Kako bi sva njezina stakla bila nosiva, potrebni su joj i drugi detalji. Kopčice i lančiće nabavljam u hobi dućanima u Zagrebu. Uvijek volim kupiti malo skuplji lančić, ali da je antialergijski, ističe Sanja.

Jednostavni geometrijski oblici i lakoća nakita neka su od glavnih obilježja, a kreativnost glavni pokretač ove male zagrebačke kućne manufakture.