Do ekstradjevičanskog ulja starinskim uzgojem maslina

Obitelj Matković masline uzgaja na ekološki način. Beru ih kao i nekada sredinom studenog pa dobiju bolje i više ekstradjevičanskog ulja.  

Milan Matković i supruga imaju pune ruke posla. U njihovoj se uljari u Pagubicama masline prerađuju gotovo 24 sata dnevno. Za razliku od mnogih u Istri koji su već pobrali masline, kod njih je i berba u punome jeku.

Milan uzgaja masline ekološki. Pri tome se koristi iskustvima francuskih maslinara, u čiji se uspjeh uvjerio živeći 40 godina u Parizu. Iako se mnogi proizvođači ekstradjevičanskog maslinova ulja s njime ne bi složili, Milan ranu berbu, u prvoj polovini listopada, ne zagovara.

Ranom se berbom maslina na 100 kilograma dobije od šest do deset kilograma ulja, što je mnogo manje nego kad se masline beru sredinom studenog kako se nekada bralo. Milan je svoje ulje dao analizirati. Rezultati su, kaže, odlični – pravo esktradjevičanko ulje. Uvjeti za njega su zdrav plod, hladno prešanje i zatvoreni krug prerade.

Milan za ekološki uzgoj maslina upotrebljava kominu kao gnojivo, a u nju dodaje stajsko gnojivo i lišće. Smjesa odstoji i do godinu dana nakon čega gnoji masline. To preporučuje i svojim kolegama. Što priroda da, kaže, moramo joj i vratiti. Milan pola godine živi u Pagubicama, a pola u Parizu, o kojem ovih dana govori sa suzama u očima.

No svaku tugu ublaže mu masline s rodnih brežuljaka nadomak Pagubica, na sjeveru Istre.