ZKL: Priča o Crvenkapici koja nasjeda na trik slatkorječivog vuka

Večeras premijera u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Ovoga puta riječ je o jednoj od najpoznatijih dječjih bajki braće Grimm-Crvenkapici.

Priča o zaigranoj, brbljavoj i veseloj Crvenkapici koja skrene na krivi put u Zagrebačkom kazalištu lutaka ispričana je na klasičan no opet suvremen način. Bila je to zamisao redatelja Lea Katunarića koji je dramatizaciju Željke Udovičić uobličio u jednu uzbudljivu i poučnu predstavu.

Ona je svakako i priča o odrastanju, o onome što mi svi prolazimo kroz život, da u jednom trenutku odlučimo biti samostalni i da smo mi sad jako puno pametniji od roditelja i od svih i zalutamo u krivu šumu, kaže Katunarić.

U šumi, metafori za stranputicu, vrebaju opasnosti. Za Crvenkapicu to je bio Vuk koji je istovremeno straši i zavodi. Njegov je lik redatelj dočarao na zanimljiv način.

Postoji rendgen trbuha od Vuka gdje vidimo razgovor između bake i Crvenkapice koje se pokušavaju izvuć van i mole vani zeca i leptira da ih spase tako da je to neki razgovor iz trbuha, potpuno suludo i mislim da je jako zanimljivo, otkrio je glumac Janko Popović Volarić.

Ova uzbudljiva verzija Crvenkapice jasno dočarava dječju radoznalost, želju za avanturizmom. Zahvaljujući situacijama u kojima se nađe nauči i nešto o opreznosti.

Uz maštovitu scenografiju i lutke redatelj se pokušava približiti i publici koja je ovisna o ekranima.

Vuk zavodi Crvenkapicu preko ekrana, ali Crvenkapica zajedno s prijateljima uspijeva u toj nesreći koja joj se dogodi da nađe Vukov trbuh kad je on pojede putem drugog ekrana rendsgenskog, napretkom znanosti analizirati situaciju i izvući se iz nje. Imamo i jedan i drugi aspekt i dobrobit i zlonamjernost ekrana, točno ono što nam se danas događa, kaže redatelj Leo Katunarić.