Dodijeljene nagrade najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj

Ovog petka u studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije dodijeljene su nagrade najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj.

Članovi povjerenstva od proljeća do jeseni obišli su 130 škola koje su ušle u uži izbor. Članovi stručnog povjerenstva za dodjelu nagrada Ivna Bućan, Astrid Horvat, Dobrila Kraljić, Vesna Cetin Krnjević i voditeljica projekta Lidija Komes odlučili su o ovogodišnjim pobjednicima: 

- Zlatnu povelju HRT-a za pobjednički školski vrt Kontinentalne Hrvatske dobila je Osnovna škola 'Dragutina Lermana' iz Brestovca u Požeško-slavonskoj županiji.
– Zlatnu povelju HRT-a za pobjednički školski vrt Primorske Hrvatske dobila je Osnovna škola 'Dr. fra Karlo Balić' iz Šestanovca u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
– Zelena povelja pripala je Osnovnoj školi 'Ivan Goran Kovačić' iz Duge Rese u Karlovačkoj županiji.

Povjerenstvo je odlučilo da se posebne nagrade prema kategorijama dodijele za:
– najljepši dječji vrtić, dječjem vrtiću 'Tratinčica' iz Varaždinskih Toplica
– najljepši đački dom, srednjoškolskom đačkom domu Osijek
– najljepšu područna školu Osnovnoj školi 'Stjepana Radića', područnoj školi Orehovica
– Nagrada za kontinuitet pripala je Osnovnoj školi 'Breznički hum'

Djeca i vrtovi mogu rasti zajedno. Dijete koje posije sjeme ili posadi biljku i gleda je kako raste neće nikada iščupati ili pogaziti cvijet. Djevojčica ili dječak koji odrastaju u ljepoti okoliša koji sami stvaraju i čuvaju - čuvat će ga i kad odrastu, rekla je Lidija Komes. Dodala je i kako su ovim projektom željeli potaknuti škole diljem Hrvatske da njeguju školske vrtove te da čuvaju u njima ljepotu svoje prirode – svoje Istre, Dalmacije, Slavonije, Like i Hrvatskog zagorja.

U projektu 'Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj' sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornog i domaćeg bilja i prepoznavanje ljepote vlastita krajolika.

Ovaj ekološko-obrazovni projekt Hrvatske radiotelevizije te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nastao je 1994. na poticaj emisije Hrvatskog radija 'Slušaj kako zemlja diše' urednice Lidije Komes. Projekt je dobio 2005. godine nagradu Europskog saveza novinara za jedinstveni ekološko-obrazovni pristup mladima.