Križevci već 70 godina imaju glazbenu školu

Glazbena škola Alberta Štrige iz Križevaca danas slavi 70. rođendan. Na rođendanskoj će proslavi večeras u sportskoj dvorani u 20 sati uz ravnanje maestra Vladimira Kranjčevića, počasnog građanina Križevaca, izvesti jedno od najzahtjevnijih djela 20. stoljeća Carminu Buranu Carla Orffa. Ekipa HRT-a zavirila je na probu.

1813. u Križevcima je osnovan Glazbeni zavod, kao jedan od prvih zavoda uopće. Sama glazbena škola osnovana je 1945. godine. 1964. počinje djelovati u sklopu Narodnog sveučilišta, a 1970. škola je osamostaljuje te od tada nosi naziv Osnovna muzička škola Albert Štriga, ukratko je o povijesti škole rekla Branka Špoljar, ravnateljica Glazbene škole Alberta Štrige.

Danas se škola može pohvaliti velikom brojem učenika u odnosu na broj stanovnika. Trenutno školu pohađa više od 400 učenika, od predškolaca i glazbenog vrtića pa do srednje škole. Da bi proslavili svoju veliku obljetnicu u pomoć su pozvali i maestra Vladimira Kranjčevića koji je iz prve pristao sudjelovati.

Dirigiranje maestra Kranjčevića veliki je poticaj svim učenicima, kako sadašnjim tako i bivšim, kao i profesorima koji će večeras sudjelovati na slavljeničkom koncertu. Oduševljen sam s nabojem kojem se radi čitav projekt. Sasvim je sigurno da u zboru koji je reprezentativan i velik treba puno raditi da se dobije ona masa zvuka koju ova kompozicija zahtjeva, kaže maestro Kranjčević. Carmina Burana je jedan dio trilogije: trijumf Afrodite, Catuli Carmina i Carmina Burana. To su sve tri zasebne kompozicije. Carl Orff je tim djelom, odnosno sa sva ta tri djela, ali specijalno sa Carmina Burana načinio jedan veliki zaokret u tretmanu i glasa i instrumentalnog sastava koji prati glas.

Kao solisti nastupit će Lidija Horvat Dunjko, sopran, Ladislav Vrgorč, tenor i Ljubomir Puškarić, baritom. Klavire, koji u ovoj izvedbi mijenjaju simfonijski orkestra, svirat će Judita Paljvić Kraljik i Ivan Violić. Udarljkaški ansambl čine sadašnji i bivši učenici škole, a voditelj je Josip Konfic. Zborovođa je Branka Špoljar.