20. studenoga - Međunarodni dan dječjih prava

Međunarodni dan dječjih prava obilježava se 20. studenoga s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.

Generalna skupština UN-a je 20. studenoga 1959. godine usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta. Od 20. studenoga 1989. u cijelom se svijetu obilježava Međunarodni dan dječjih prava, koji je potaknula Organizacija Ujedinjenih naroda i njezine specijalizirane ustanove.

Osnovna dječja prava su:

Prava preživljavanja - hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard
Razvojna prava - razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet;
Prava sudjelovanja - donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama
Prava zaštite od - zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije

Tim povodom školarci u Osijeku okupili su se na trgu Ante Starčevića da bi obilježili svoj dan i ukazali na probleme koji ih muče. O projektu 'Reporteri boljeg društva' govorila je Ines Perić, predsjednica Udruge 'Dokkica'. Kako kaže prava djeteta se na žalost ne poštuju dovoljno, niti se čuje njihov glas. To je bio i glavni razlog pokretanja inicijative 'Glas djece za kvalitetne škole'.  Uz pomoć osječkih umjetnika djeca su napravila i skulpturu učenika koji traži bolje škole. Svi koji danas svrate na osječki trg moći će u Veliku knjigu o školu napisati i svoje vizije i ideje o školi kakvu bi željeli imati.
Mali pjevači iz zborova zagrebačkih osnovnih škola  te zbora Čarobna frula uz pomoć Tonya Cetinskog, Luke Bulića, Saše Lozara  i grupe Elemental održat će koncert 'Jer imam pravo!' u KD Vatroslava Lisinskog u subotu točno u podne. Koncertom obilježavaju Međunarodni dan djeteta.

Ekipa Dobrog jutra posjetila je školu Vrbani i provjerila kako teku pripreme i što djeca znaju o svojim pravima.